Index Vakbarát Hírportál

Szíria erőfeszítéseket tesz, hogy normalizálja kapcsolatait az arab államokkal

2023. július 16., vasárnap 20:14

Bassár el-Aszad szíriai elnök és Mohamed asz-Szudáni iraki miniszterelnök találkozott pénteken Damaszkuszban, ugyanis Szíria szeretné normalizálni kapcsolatait az arab országokkal.

Több mint tíz év óta először látogatott Szíriába Mohamed asz-Szudáni iraki kormányfő. Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnök fogadta, mivel Szíria erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az arab országokkal normalizálódjon a viszonyuk, mindezt a két közel-keleti állam hírügynökségei jelentették be  írja az MTI.

Iraknak és Szíriának körülbelül 600 kilométeres közös határa van. Az Iszlám Állam terrorszervezet Szíria területeinek nagyjából egyharmadát, Irakénak 40 százalékát ellenőrzés alatt tartotta, egészen a 2017-ben bekövetkezett vereségéig.

A biztonság jelenti a fő gondot. Több egyeztetésre van szükség a biztonsági szolgálatok szintjén, különösen a határtérségben

– jelentette ki az iraki kormányfő. Hozzátette továbbá, hogy támogatja a damaszkuszi vezetést abban, hogy visszaállítsa az ellenőrzést az ország teljes területén. Az arab országok évek óta tartó bojkott után most közelebb kerültek Szíriához.

Bassár el-Aszad elmondta, hogy az egyeztetésen beszéltek a drogkereskedelemmel szembeni fellépésről is. A captagon, melyet a szegény ember kokainjának is neveznek, az egyik leggyakoribb drog a fiatalok körében a Közel-Keleten.

Rovatok