Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megruházását követeli az Ukrajnával szimpatizáló újságíró

2023. július 16., vasárnap 15:56

Petro Porosenko korábbi ukrán államfő a NATO-t és országa elnökét is hibáztatta amiért hazája most sem kapott meghívást a az észak-atlanti katonai szervezetbe.

A gyengeség jelét érzékelve állt bele Volodimir Zelenszkij ukrán államfőbe elődje, Petro Porosenko. A volt elnök a kijevi legfelsőbb tanácsban elmondott beszédében Zelenszkijt és köreit hibáztatta azért, hogy Ukrajna a vilniusi csúcson nem kapott meghívást a NATO-ba. Porosenko azonban a NATO – szerinte képmutató – politikáját sem hagyta szó nélkül, mondván a nyitott ajtóknak valóban nyitva kellene állniuk – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Országunk két napon át remények között élt, és abban bízott, hogy a vilniusi NATO-csúcs eredményes lesz. Nem látom, hogy hol találtak szemmel látható eredményeket azok, akik azt állítják, hogy Vilnius nagyon sikeres volt Ukrajna számára

– fogalmazott meg kritikát az ukrán adminisztrációval szemben, megjegyezve:

Most pedig nem kaptuk meg a jól kiérdemelt meghívást a NATO-ba, miközben az ukrán hadsereg védi a szövetség keleti szárnyát. Sem a parlament, sem az elnök, sem az elnöki iroda, de még a kormány sem tett meg mindent” – fakadt ki Porosenko, aki kiemelte, egyedül a hadsereg tett meg mindent a NATO-csatlakozás elősegítésének érdekében.

Porosenko hozzátette azonban, hogy a fegyvereket, a nagy hatótávolságú rakétákat meg kell köszönni a partnereknek. Azt is mondta, hogy sok vita volt a csúcs körül: egyesek a kormányt hibáztatják, mások mindent Biden nyakába varrnának a kudarc miatt. Azonban hogy ki a hibás, majd a háború után kell megvitatni. A volt elnök szerint már most el kell kezdeni felkészülni az egy év múlva esedékes washingtoni NATO-csúcsra: teljesíteni kell a meghíváshoz szükséges feltételeket, végre kell hajtani a bírósági reformot, védeni kell a demokráciát, az emberi jogokat és a sajtószabadságot. Ez ugyanis az ukránok felelőssége.

A NATO vezetőinek is üzent

Nincs szükségünk szavakra a nyitott ajtókról! – hangsúlyozta a volt ukrán elnök, kiemelve, hogy

ha az ajtók nyitva állnak, akkor engedjétek meg, hogy bemenjünk rajta! Ha nem engedtek be bennünket az ajtón, az azt jelenti, hogy az zárva van, de akkor mondjátok meg az igazat! 

Az Ukrajna számára végül kudarccal végződő NATO-csúcsról azonban az információs tér minden szegmensében elkezdődött a terelés. Kárpátalja sem kivétel ez alól. Ott – mint sok másért is –, a NATO-ba való meghívás elmaradásáért is a magyarok lettek a hibásak – emelte ki a Magyar Nemzet.

A belügyi hatóságokkal szembeötlően jó kapcsolatokat ápoló Vitalij Glagola szabadúszó ungvári újságíró például gyakorta ír az ukrán kudarcokért magyarokat hibáztató posztokat. Ez esetben is így tette. Legutóbbi NATO-t illető megosztásában három dolgot követelt: belépést a NATO-ba, F–16-os vadászgépeket és orbán (így, kisbetűvel) megruházását.

Rovatok