Index Vakbarát Hírportál

Halálos buszbaleset Csehországban: egy Budapestről indult busz ütközött Brnóban

2023. július 17., hétfő 20:03

A CT24 cseh híroldal szerint két busz ütközött össze a D2-es autópályán, Brno közelében. A lap információi szerint egy ember meghalt, további 76 ember megsérült, közülük 14-en súlyosan. A Budapestről Prága felé tartó FlixBust hátulról találta el egy másik autóbusz. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Nem a Budapestről érkező busz sofőrje halt meg

Hana Albrechtová, a dél-morvaországi egészségügyi mentőszolgálat igazgatója elmondta, hogy a balesetben 76-an sérültek meg. Tizennégyen súlyosan, a többiek közepes vagy könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülések között törések és nyílt sebek is voltak.

A cseh rendőrség szerint az egyik busz sofőrje halt meg.

A sérülteket dél-morvaországi kórházakba szállították, a régión kívülre nem kellett senkit vinni. A helyszínre 26 mentőautó, három helikopter és egy ATEGO teherautó – amelyet elsősorban evakuálásra és tömegszállításra terveztek – érkezett ki.

A lap úgy tudja, az egyik buszon valószínűleg indiaiak ültek, a FlixBus pedig 35 utassal és két sofőrrel Budapestről Prágába tartott. A baleset miatt lezárták a D2-es autópályát Brno közelében a harmadik és a tizenegyedik kilométer között, Chrlice és a Blučina lehajtónál.

A szlovák Teraz portál arról ír, a Turancarral együttműködő FlixBus szóvivője a Cseh Televíziónak megerősítette, hogy 

nem az ő buszuk sofőrje halt meg a balesetben.

Tomás Beránek, a FlixBus szóvivője arról beszélt, az egyik sofőrjüket kórházba vitték. Azt is elárulta, hogy a rendőrség által meg nem erősített információk szerint az ő buszuk fékezett, ennek hatására pedig a mögöttük haladó nem tudott megfelelően reagálni.

Három magyar érintett jól van

Menczer Tamás külügyi államtitkár arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy jelenleg három magyarról tudnak, akik a csehországi buszbalesetben érintett FlixBuson utaztak, mindhárman jól vannak. Egy apáról és a fiáról valamint még egy férfiről van szó. A prágai nagykövetségük kapcsolatban van a hatóságokkal és az utazási társasággal, nekik minden segítséget megadnak.

Rovatok