Index Vakbarát Hírportál

Majdnem tíz év után tartottak csúcstalálkozót latin-amerikai és uniós vezetők

2023. július 17., hétfő 16:13

A hét elején kezdődött Brüsszelben a kétnapos csúcstalálkozó. A rendezvényen Ursula Von der Leyen is beszédet mondott. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos országaik gazdaságaik függetlenedése – elsősorban a kiterjedt kínai befektetések idején.

„A világ megváltozott az elmúlt időszakban és ennek értelmében szükségünk lesz szövetségesekre, akik mellettünk állnak a bizonytalan időkben is” – mondta a megnyitón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A kétnapos találkozón sok téma felmerül, többek között az oroszukrán háború, az erdőirtás, valamint a Dél-Amerikában egykor évszázadokig uralkodó rabszolgaság jóvátétele. A dél-amerikai államok közül sok nagyon hosszú ideig volt európai gyarmat, és bár a gyarmati rendszer már kétszáz éve felbomlott, az azt követő időszak kereskedelmi kapcsolatai egyoldalúan az európai országoknak voltak kedvezőek.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter szerint az Európai Unió túl sokáig fordított hátat az európai értékrendszerhez legközelebb álló államoknak.

A kétoldalú találkozók sorából kiemelkedik Von der Leyen egyeztetése Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos országaik gazdaságaik függetlenedése elsősorban a kiterjedt kínai befektetéseket idején. Utalt arra is, hogy az EU immár évek óta folyamatos riválisának tekinti Kínát, amely rendszeresen megsérti Európa érdekeit Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. 

Rovatok