Index Vakbarát Hírportál

Moszkva bosszút forral, Vlagyimir Putyin kiadta a parancsot

2023. július 17., hétfő 19:43

Vlagyimir Putyin a Krími híd elleni támadás után videokonferenciát tartott, ahol arra utasította az orosz védelmi minisztériumot, hogy az ukrán „terrortámadásra” megtorló lépésekkel válaszoljanak.

Vlagyimir Putyin hétfő este beszédet mondott, miután a hajnali órákban Ukrajna támadást intézett a Krími híd ellen. Az orosz elnök utasította a védelmi minisztériumot, hogy készítse elő a „kijevi terrortámadásra” adandó válaszlépéseket. Az elnök továbbá utasította az FSZB-t és az orosz Vizsgálóbizottságot, hogy részletesen vizsgálják ki az esetet, és bizalmát fejezte ki, hogy a baleset minden eddig tisztázatlan körülményét ki fogják deríteni.

Tekintettel arra, hogy ez már a második terrortámadás a Krími híd ellen, konkrét javaslatokat várok ennek a stratégiailag fontos közlekedési csomópontnak a biztonságosabbá tételére

– hangsúlyozta az orosz elnök a RIA Novosztyi beszámolója szerint.

Putyin az incidenst terrortámadásnak nevezte, majd utasítást adott arra, hogy nyújtsanak segítséget annak a lánynak, akinek szülei a baleset következtében meghaltak. Putyin emellett utasítást adott arra is, hogy adjanak meg minden szükséges támogatást azoknak is, akik a híd lezárása miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint az ukrán drónok

Mint mondta, helyi idő szerint hajnali 1 órára teljes lesz a kép, amikor is újraindulhat az autós forgalom. „A tervek szerint a Krími híd egyik oldalán szeptember 15-én, a másik oldalon pedig novemberben indul meg a kétirányú forgalom” – pontosította a tisztviselő. Hangsúlyozta azt is, hogy a Krím felé vezető alternatív útvonalon éjjel-nappal lehet közlekedni, minden szükséges intézkedést megtettek.

Szergej Akszjonov, a félsziget vezetője elmondta, hogy a kercsi kompátkelőn hét komphajó működik, és intézkedéseket hoztak a sorban állás megszüntetésére.

Ukrán csapás érte a Krími hidat

Mint arról korábban már beszámoltunk2022 októbere után ismét támadás érte a Krími hidat, július 17-ére virradó éjjel. Sajtóértesülések szerint a híd elleni hajnali támadás az Ukrán Biztonsági Szolgálat és az ukrán haditengerészet közös hadművelete volt.

Az orosz Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a történteket. Natalja Humenjuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője Oroszország provokációjának nevezte az incidenst, amely szerinte összefügg az orosz–ukrán fekete-tengeri gabonaegyezmény hétfő éjféli lejártával.

A „rendkívüli támadásban” két ember életét vesztette, egy gyermek pedig megsérült.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az állami televízióban azt mondta, csak meg tudja ismételni Kirilo Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének szavait, aki szerint a Krími híd egy felesleges építmény.

Rovatok