Index Vakbarát Hírportál

Rémisztő látvány fogadta az állatmentőket a tengerparton

2023. július 17., hétfő 13:52

Több mint ötven gömbölyűfejű delfin pusztult el tömeges partra vetődés után Skóciában – közölte a brit búvárok tengeri életmentő szervezete (BDMLR) hétfőn.

A tengeri mentőcsapatot vasárnap reggel hét órakor riasztották a helyszínre, miután több bejelentés is érkezett a Lewis-szigeten bajba jutott állatokról.

Az első jelentések 55 kifejlett felnőtt és borjú partra vetődéséről számoltak be, de nem sokkal később kiderült, hogy közülük mindössze tizenöten élték túl a szárazra kerülést.

A mentőcsapat megpróbált két aktívabb, a kevésbé sekély vízben ragadt delfint újra vízre tenni, de csak az egyiküket sikerült megmenteniük. A másik és további három delfin később elpusztult – adta hírül az MTI.

A brit szervezet állatmentői végül úgy döntöttek, hogy humanitárius okokból elaltatják a még élő állatokat. A partra vetődés oka egyelőre nem ismert, de úgy gondolják, hogy a delfincsorda talán az egyik nőstényt követte.

„Ezek a tengeri emlősök híresek erős közösségi kötelékeikről, ezért ha egyikük bajba kerül és elakad, gyakran a többi is követi” – tették hozzá.

A parti őrség, a skót tűzoltóság és mentőszolgálat, a rendőrség, valamint a bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló SMASS (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szintén a helyszínen volt vasárnap.

Rovatok