Index Vakbarát Hírportál

Ez az ország sorra dönti meg a Guinness-rekordokat

2023. július 17., hétfő 15:10

Az afrikai országban megszállottan újabb és újabb Guinness-rekordokat akarnak megdönteni. Sokan még az egészségük kockáztatásával is megpróbálják követni az új divatot.

Az őrület ott kezdődött, hogy egy nigériai szakácsnő sikeresen megdöntötte a leghosszabb ideig tartó főzés világrekordját. A nő 93 órán keresztül készített ételt a fővárosban rajongói előtt. A rekordkísérletet azzal indokolta, hogy szeretné, ha minél több ember ismerné meg a hazáját. A 213 milliós országban ezután a pillanat után beindult egy olyan csúcsdöntési láz, amellyel még a Guinness-rekordok Könyvét összeállító bizottság sem tud lépést tartani. 

Egy férfi például azt tervezi, hogy 140 órán keresztül fog hangosan felolvasni, hogy ezzel egyrészt megdöntse az eddigi rekordot – ami 124 óra –, továbbá népszerűsítse az olvasás fontosságát az országban.

A Guinness-rekordok Könyve felhívta a figyelmet Twitteren, hogy csak azokat a rekordkísérleteket tudják érvényesnek elfogadni, amelyeket előtte bejelentenek nekik, és minden szabálynak megfelelnek.

Több csúcskísérlet is vakmerő, vagy egyenesen veszélyes

Egy masszőr például elájult, amikor megpróbálta megdönteni a leghosszabb masszázs világrekordját. Egy férfi egy teljes hete megállás nélkül sír – rekorddöntés céljából –, és azt nyilatkozta, hogy 45 percre megvakult az egyik szemére a mutatvány miatt.

A divat és a társadalmi üzenetek célba juttatása mellett természetesen anyagi motiváció is állhat rekordkísérletek mögött. A szakácsnő például ingyen utazhat egy évig Nigéria egyik légitársaságával. A közösségi média felületein pedig olyan jelentős követőbázisra tett szert, hogy influenszerként is bevételt tud szerezni. Éppen ezért vonzhat sokakat a csúcstartási kísérlet eredményeként kialakuló közfigyelem.

Rovatok