Index Vakbarát Hírportál

Leszerelik a legrégebbi spanyol atomerőművet

2023. július 17., hétfő 21:10

Engedélyezték a legrégebbi spanyol atomerőmű leszerelésének megkezdését. A Santa María de Garona-i létesítményt 1970-ben helyezték üzembe, 2012-ben állították le.

A 2012-ben leállított Santa María de Garona-i nukleáris létesítmény leszerelési munkálatait két fázisban fogják végrehajtani 2033-ig, mintegy 475 millió eurós (177,5 milliárd forint) költségvetésből.

Ma előrelépés történt ebben a rendezett, lakossági garanciákkal és gazdasági alternatívákkal rendelkező bezárási folyamatban

– mondta Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelő miniszterelnök-helyettes újságíróknak a témával kapcsolatban, kiemelve, hogy a leszerelési folyamat átesett a szükséges környezetvédelmi értékelésen, és senkire nem jelent kockázatot.

Az ország északi részén, Kasztília és León tartományban található egyreaktoros atomerőmű működését azután szüntette be a tulajdonos – az Endesa és Iberdrola spanyol energiacégek által létrehozott Nuclernor vállalat –, hogy az akkori kormány adót vetett ki a kiégett nukleáris fűtőelemekre.

A vállalat ezért úgy döntött: nem kéri a 2013-ban lejáró működési engedély meghosszabbítását, mivel a létesítményben több fejlesztési beruházást is el kellett volna végezni a folytatáshoz.

A Santa María de Garona-i atomerőművet az amerikai General Electric építette, és 1970-ben helyezték üzembe. BWR-rendszerű, úgynevezett forralóvizes reaktor. 466 megawattos elektromos teljesítménnyel a legkisebb a spanyol erőművek között.

Spanyolországban jelenleg öt aktív atomerőmű van, összesen hét reaktorral, valamint két másik, amelyek azonban felszámolás alatt állnak.

A spanyol kormány célja, hogy 2035-re fokozatosan az összes atomerőművet bezárják az országban – írja az MTI.

Rovatok