Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A harmadik világháború kitörése közelebb van, mint valaha

2023. július 17., hétfő 17:43

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ – Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén szólalt fel. Szijjártó Péter szerint a világ ismét blokkosodásnak indult, ez pedig eltereli a figyelmet arról, hogyan őrizzük meg a bolygót a jövő generációi számára.

A harmadik világháború kitörése közelebb van, mint valaha – mondta Szijjártó Péter az ENSZ – Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén elmondott beszédében, hozzátéve, hogy a világ ismét blokkokra oszlik. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a világban zajló blokkosodás eltereli a figyelmünket arról, hogyan őrizzük meg a Földet a jövő generáció számára. 

A külügyminiszter szerint ezzel szemben az összekapcsolódás korszakába kell belépnünk, amelynek a kölcsönös tisztelet alapján kell állnia. Szijjártó azt mondta, hogy Szerbia és Magyarország remek példa arra, hogy a történelmi ellenségeskedés hogyan képes barátsággá válni.

Szijjártó úgy véli, hogy Magyarország sokkal erősebben jött ki az elmúlt évek válságaiból, mint ahogyan belement, mert a kormány megfelelő válaszokat tudott adni a felmerülő problémákra. 

A pénzügyi válságra adócsökkentéssel, a migrációs válságra a határ megerősítésével válaszoltunk

– mondta Szijjártó Péter, aki szerint a magyar kormány mindig nemzeti válaszokat adott a felmerülő nehézségekre. 

A víz

Szijjártó arról is beszélt, hogy a világ vízigénye nő, és ebben Magyarország globális szinten kimagasló vízgazdálkodási rendszerével tud segíteni. A külügyminiszter szerint ha felhasználják ezt a technológiát, akkor csökken az a biztonsági kockázat, ami a vízhiánnyal járó migrációs hullámok jelentenének.

A külügyminiszter kijelentette, hogy a további vízválságok kialakulásának megakadályozásában Magyarország részt fog venni. 

Rovatok