Index Vakbarát Hírportál

Belaruszban letartóztattak egy ismert ellenzéki újságírót

2023. július 18., kedd 15:31

Letartóztatták hétfőn Ihar Karnej ellenzéki újságírót Belaruszban, Minszkben. A férfi a Szabad Európa és a Szabadság Rádió munkatársa, akit már többször őrizetbe vettek 2020 óta kormányellenes megnyilvánulásai miatt.

Letartóztatták a Szabad Európa és Szabadság Rádió munkatársát, Ihar Karnejt − közölte az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a Fehérorosz Újságírók Szövetsége.

Az MTI híradása szerint a férfi lakásán házkutatást tartottak, valamint telefonokat és számítógépeket foglaltak le. A hatóságok nem közölték a letartóztatás indokát, bár a Szabad Európát és a Szabadság Rádiót az állam szélsőségesnek minősítette, a tartalmaik terjesztéséért és az ott vállalt munkákért hét évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

A Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet szerint Karnejt a hírhedt Akresztina fogdába vitték, ami a foglyokkal való borzalmas bánásmódról és rendkívül rossz körülményeiről ismert. Egyelőre családtagjai nem tudnak kapcsolatba lépni vele.

Belaruszban a 2020-as elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki elnöknek, azonban az ellenzék szerint választási csalás történt. Ezután tömegtüntetések szerveződtek, amelyeket a kormány elfojtott, majd több jogvédő csoportot és független sajtóorgánumot zárattak be.

A Vjaszna információi szerint jelenleg 36 újságírót tartanak fogva a volt szovjet tagköztársaságban.

Rovatok