Index Vakbarát Hírportál

A bolgár kormányon röhög az internet, szétsavazták a legújabb ötletet

2023. július 18., kedd 16:28

Bulgária leleplezte az Európai Unió legmagasabb zászlótartó rúdját, ami gúnyolódásra késztette az internet népét.

A hatalmas, 1110 négyzetméteres zászlót, amely Bulgária 111 ezer négyzetkilométeres területét hivatott szimbolizálni, a rekordot jelentő 111 méteres rúdra húzták fel a Rodope-hegység egyik erdei tisztásán.

Bulgária ezzel a lépéssel Finnországot lökte le a trónról, amely egy 100 méteres rúddal büszkélkedhet. Európán kívül ennél magasabb zászlótartó rúddal is lehet találkozni, tehát van még hova fejlődni.

„A bolgárok ettől nem lesznek gazdagabbak, de legalább feldobja az emberek hangulatát” – mondta a 45 éves Szimeon Karakolev,  aki annak az alapítványnak a vezetője, amely a projekt mögött áll.

Karakolev 500 ezer eurónyi adományt gyűjtött össze egy olyan kampány keretében, amelyet Bulgária oroszbarát elnöke, Rumen Radev is felkarolt a The Guardian beszámolója szerint.

A helyi média szerint Radev nevében több állami vállalatot is megkerestek, hogy adományozzanak pénzt a zászlótartó rúd felállítására.

A kampányt széles körben kigúnyolták a közösségi médiában, egy mém, amely az elnököt ábrázolta a rúdon lengve, vírusként terjedt el, míg sokan azt mondták, hogy a jelentős kivándorlással és a széteső egészségügyi rendszerrel sújtott országnak égetőbb gondjai vannak annál, mint egy hatalmas rúdra pénzt gyűjteni.

Az érintetlen hegyi réteken a rúd alapjaihoz öntött beton és az engedélyekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságok miatt a környezetvédők is az építmény betiltására szólítottak fel. Az általuk indított petíciót több ezren írták alá.

Karakolev szerint „indokolatlan gyűlölet” zúdult rájuk, és megköszönte a hatóságoknak, hogy „nem engedtek a nyomásnak, mivel a vizsgálatok kimutatták, hogy minden teljesen legális”.

Radev bírálta „a kezdeményezés becsmérlésére és elkaszálására irányuló becstelen kísérleteket", miközben ő és Karakolev „Éljen Bulgária!” kiáltásokkal avatta fel az építményt.

Rovatok