Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden aggodalommal figyeli Izraelt

2023. július 18., kedd 06:37

Az amerikai elnök elítélte az izraeli állampolgárok elleni legutóbbi terrorcselekményeket, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az izraeli telepek építése miatt, amikor hétfőn telefonon egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök biztosította az izraeli kormányfőt az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségéről Izrael biztonsága mellett, ugyanakkor a további egyoldalú lépésektől való tartózkodásra hívta fel a konfliktusban érintett szereplőket. Joe Biden fontosnak nevezte a kétállami megoldás megvalósíthatóságának fenntartását, és a ciszjordániai biztonsági körülmények javítását is − közölte az MTI. 

Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő egyeztetett az Iránnal szembeni közös lépésekről, ezek részeként a rendszeres és jelenleg is zajló közös hadgyakorlatokról. Megállapították, hogy az amerikai–izraeli partnerség a sarokköve annak, hogy megakadályozhassák Irán atomfegyverhez jutását.

Szintén hétfőn az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy haditengerészeti rombolóhajót és több F–35-ös vadászrepülőt küld a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségébe a kereskedelmi hajózás biztonságának garantálására az iráni fenyegetés miatt.

A Pentagon szóvivője arról számolt be, hogy a USS Thomas Hudner rombolót a Vörös-tengerről vezényelték át az iráni partok közelébe, miután az iráni haditengerészet ebben a hónapban már két kőolajszállító tankerhajót próbált meg elfoglalni, egyik esetben lövések is eldördültek. Sabrina Singh kijelentette: egyelőre nem döntöttek a katonai akció időtartamáról.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a júliusi incidensek során az iráni hajókat az késztette meghátrálásra, hogy a helyszínre érkezett a USS McFaul amerikai romboló, amely továbbra is a térségben maradt.

Az amerikai kormány a múlt héten már bejelentette, hogy F–16-os vadászrepülőket küld a tengeri kőolajszállítások szempontjából fontos régióba, és július elején A–10-es támadógépeket is oda vezényelt.

Rovatok