Index Vakbarát Hírportál

Boszorkányüldözésbe kezdett Vlagyimir Putyin

2023. július 18., kedd 12:00

Az orosz hadseregben jelentős személyi változások zajlanak. Az orosz védelmi minisztérium vezetése a Putyin-rezsimre leselkedő esetleges veszélyt keresve „boszorkányüldözésbe” kezdett a tábornokok között. Az ukrán Focus oknyomozó portál kiderítette, mi történik, és hogyan befolyásolja ez az orosz fegyveres erők jövőbeni fellépését az Ukrajna elleni háborúban.

Vlagyimir Putyin bizalmatlansága egyre nő az orosz fegyveres erők tábornokai iránt. Közvetlenül az 58. kombinált fegyveres hadsereg parancsnokának, Ivan Popov vezérőrnagynak a lemondása után a tulai 106. hadosztály parancsnokát, Vlagyimir Szeliversztov vezérőrnagyot is eltávolították posztjáról. Hivatalosan Ivan Popov elbocsátásának oka egy Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek címzett jelentés volt, amely a frontvonal zaporizzsjai szektorának helyzetéről szólt.

Válaszul a parancsnokot zsarolással és pánikkeltéssel vádolták meg.

Az Állami Duma képviselője, Andrej Guruljev altábornagy, aki szintén az 58. kombinált fegyveres hadsereg parancsnoka volt (2012–2016 között), közzétette Popov bajtársaihoz intézett beszédét, vagyis a kizárólag belső felhasználásra készült anyag került ki a nyilvánosság elé. Guruljev akciójára reagálva Andrej Turcsak, az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának első elnökhelyettese azt mondta, hogy kollégája politikai színjátékot rendezett. Azt is megjegyezte, hogy „Popov lelkiismerete tiszta, és hazája büszke lehet az olyan emberekre, mint ő”.

Legyőzött tábornokot neveztek ki, majd elbocsátották

Szeliverstov arcát jól ismerik Ukrajnában – az ő 106. légi hadosztálya volt az, amely a 2022. februári teljes körű invázió kezdetén Kijev felé vonult. A hadosztály személyzete számos háborús bűncselekményben vett részt Bukában, Irpinben és Hosztomelben. Szeliverstov embereit már 2022 szeptemberében legyőzték az ukrán erők Harkivnál, ennek ellenére 2023 júniusában vezérőrnagyi rangot kapott. Miért döntöttek most mégis úgy, hogy eltávolítják a katonai parancsnokot? – teszi fel a kérdést a Focus.

Mint írják, elbocsátásának hivatalos okát jelenleg titkolják. Számos orosz blogger szerint a tábornok menesztésének oka „hajthatatlan jelleme” lehetett, valamint az, hogy hallgatás helyett inkább kiállt álláspontja és állományának ügyei mellett. A portál szerint Szeliverstov mellett Alekszandr Kornev vezérőrnagy, az orosz légierő 7. légi hadosztályának parancsnoka is elvesztette pozícióját.

Újabb változásokra lehet számítani

A portál megjegyzi, a jelek szerint további személyi változások várhatóak az Orosz Fegyveres Erőknél. Jelenleg arról szólnak a pletykák, hogy felfüggeszthetik és letartóztatják Mihail Teplinszkij vezérezredest, a teljes ukrajnai orosz megszálló csoport de facto parancsnokát.

Az orosz ejtőernyősök azonban nem értenek egyet parancsnokuk menesztésével, és már nyilvánosan is hangot adtak álláspontjuknak. Egy nemrégiben elhangzott hangüzenetben azt mondták, hogy eltökéltek a harci pozíciókból való kivonulás mellett, és „fallá válnak, hogy megvédjék parancsnokukat”.

Egy számít, a Vlagyimir Putyinhoz való hűség

Ivan Stupak katonai szakértő szerint a Kreml tisztogatási hulláma új szakaszba lépett, ugyanakkor a történések olyannyira gyorsan változnak, hogy az esti megállapodások reggel már nem érvényesek.

A Kreml a leghűségesebb tábornokokat és főtiszteket keresi, és fél a saját véleményükkel rendelkező, kreatív megközelítésekre képes, önfejű parancsnokoktól. Csak Putyinhoz hű tábornokok lehetnek tűzközelben. Ukrajna számára mindez nagyon jó, ha a parancsnokságon olyan kifinomult tábornokok maradnak, akik nem képesek önállóan és kreatívan gondolkodni

– mondta Stupak a Focusnak.

Az ukrán fegyveres erők tartalékos ezredese, a vezérkar korábbi szóvivője, Vlagyiszlav Szeleznyev arról beszélt a portálnak, „látunk bizonyos tendenciákat az orosz katonai közösségben, a hadsereg nem halad előre, az elégedetlenek száma növekszik, és megkezdődik a szélsőségek keresése. A hadseregre most politikai döntések nyomása nehezedik, ami megmagyarázza a fronton lévő főtisztek számát: az ő feladatuk a csapatok motiválása”.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Contributor / Getty Images)

 

Rovatok