Index Vakbarát Hírportál

Hollywood már a sztrájk előtt felajánlott egymilliárd dollárt a színészeknek

2023. július 18., kedd 12:12

Több neves álomgyári film- és televíziós stúdió körülbelül 1 milliárd dollárral több munkabért ajánlott a színészeknek még a múlt héten kezdődött tiltakozások előtt.

A stúdiókat és streamingszolgáltatókat tömörítő szövetség, az AMPTP nyilatkozata szerint az amerikai színészeket összefogó SAG-AFTRA szakszervezet tárgyalása a Netflixszel, a Warner Brothersszel és a Walt Disney-vel továbbra sem halad jó irányba.

A hollywoodi színészcéh megannyi művésszel és forgatókönyvíróval karöltve a múlt héten lépett sztrájkba, miután a filmstúdiókkal nem sikerült megállapodniuk a színészek jövedelmét és a mesterséges intelligencia alkalmazását érintő követeléseikről. A SAG-AFTRA múlt hétfőn egy több mint egymilliárd dolláros béremelési javaslatot utasított el. Ez érintette volna a nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulásokat, és kompenzációt jelentett volna a színészek mesterséges intelligenciával történő helyettesítése esetén.

Hétfőn több mint 160 ezer színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott jelezte, hogy tiltakozik a mesterséges intelligencia filmiparon belüli túlzott elterjedése ellen, valamint a filmszínészek díjazásával kapcsolatban. A SAG-AFTRA részletes listát adott ki javaslatairól, és hangsúlyozták, mindezt szakmájukért, valamint az egész filmvilág és szórakoztatóipar megmentéséért teszik.

Rovatok