Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan kövületre találtak a régészek, megkérdőjeleződött a korábbi elmélet

2023. július 18., kedd 21:53

Feltehetően ragadozó emlős egy nála jóval nagyobb dinoszaurusz elleni támadását megörökítő kövületet találtak a kréta földtörténeti korszakból kanadai és kínai régészek.

A szakemberek a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmányukban legalábbis így értelmezik a „nagyon jó állapotban fennmaradt ősmaradványt”. A két állatot a tudósok szerint vulkanikus sárlavina ragadta el, így maradt fenn a jelenet.

A fosszílián kivehető két, egymásba gabalyodott állat: egy emlős és egy két és félszer hosszabb dinoszaurusz. A Ling-Csi Li régész vezette kínai kutatócsoport küzdelemként értelmezi a lelet által megörökített helyzetet.

Feltételezéseik szerint az emlős támadta meg a dinoszauruszt. Erre utalnak ugyanis az emlős testhelyzete a dinoszauruszon, valamint az, hogy megragadja és harapja.

Hozzátették: kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az emlős egy már elpusztult dinoszauruszon lakmározott volna. Jordan Mallon, a tanulmány egyik társszerzője szerint a vizsgált őslelet azon kevés bizonyítékok egyike, hogy emlősök dinoszauruszokra vadásztak.

Ezzel egyben megkérdőjelezték azt a korábbi elméletet is, mely szerint az őshüllőket a kréta korszakban nem érte számottevő fenyegetés az emlősök felől. A tudósok szerint a dinoszaurusz egy növényevő Psittacosaurus lujiatunensis lehetett.

A példány mintegy 125 millió éve, a korai kréta időszakban élhetett. A teljes csontváz 119,6 centiméter hosszú. Az emlős egy 46,7 centiméter hosszú Repenomamus robustus. Ez a ragadozófaj a kréta kor egyik legnagyobb emlősének számított.

A megkövesedett csontvázakat Kínában találták 2012-ben, a Jihszian-formációban, ahol már számos hasonló leletre bukkantak régészek – adta hírül az MTI.

Rovatok