Index Vakbarát Hírportál

Az államokban is pokoli a hőség, több rekord is megdőlt

2023. július 19., szerda 10:43

Egy napon belül több melegrekord is megdőlt az egyesült államokbeli Phoenixben – közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

Kedden immár sorozatban a 19. napon érte el a 110 Fahrenheit-fokot (körülbelül 43,3 Celsius-fokot) a hőmérséklet Arizona állam fővárosában. Ezzel megdőlt az 1974-ben felállított rekord, amikor a hőmérséklet júniusban 18 egymást követő napon elérte ezt a határt – írja az MTI.

Kedd délután a hőmérséklet egészen 117 Fahrenheit-fokig (47,2 Celsius-fokig) emelkedett, amivel megdőlt az 1989-ben felállított 46,1 Celsius-fokos napi rekord.

„Egyszerűen túl melegünk van az ünnepléshez” – írta a városvezetés a Twitteren.

Christopher Burt időjárás-történész rámutatott: egyetlen más amerikai nagyvárosban sem tartott ki még ilyen hosszan a forróság.

A perzselő nappalokat valódi lehűlést nem hozó trópusi éjszakák követték: az elmúlt kilenc napban sötétedés után sem csökkent 90 Fahrenheit-fok (32,2 Celsius-fok) alá a hőmérséklet Phoenixben, ami szintén rekordnak számít 

– mutatott rá Matt Salerno meteorológus.

Hétfő éjjel megdőlt az éjszakai rekord, miután a hőmérő higanyszála nem süllyedt 95 Fahrenheit (35 Celsius-fok) alá.

A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a veszélyes hőség a munkahét végéig folytatódik az amerikai metropoliszban. Phoenixben földrajzi fekvéséből adódóan forró sivatagi éghajlat uralkodik. A hatóságok más déli államokban, például Kaliforniában, Texasban és Új-Mexikóban is elviselhetetlen forróságra figyelmeztettek.

(Borítókép: Egy férfi hűsöl Phoenixben 2023. július 16-án. Fotó: Liliana Salgado / File Photo / Reuters)

Rovatok