Index Vakbarát Hírportál

A brit kutatókat visszavették a nagy költségvetésű európai tudományos programba

2023. július 19., szerda 14:17

A brit kutatók támogatást igényelhetnek az Európai Unió Horizont-programjából, amennyiben az Egyesült Királyság újra csatlakozik a tudományt finanszírozó alaphoz.

A várt visszatérés segíthet megtartani azokat a brit tudósokat és a kutatókat, akiket a brexit miatt törölt támogatások után a szigetország elveszített – állapította meg a The Guardian.

A brit tudósok és egyetemi kutatók újra pályázhatnak majd a tekintélyes Európai Kutatási Tanács, az ERC támogatásaira, amint az Egyesült Királyság a várakozásoknak megfelelően ismét csatlakozik az uniós Horizont-programhoz.

Az újbóli csatlakozásra csaknem egy évvel azok után kerül sor, hogy a brit pályázók számára jóváhagyott 115 támogatást felfüggesztette az ERC, mert az Egyesült Királyság késlekedett társult tagságának ratifikálásával.

Az uniós Horizont-alap 95,5 milliárd eurós, napi árfolyamon csaknem 37 ezer milliárd forintos költségvetéséből finanszírozza a tudományos kutatásokat Európában.

A jogállamisággal kapcsolatos viták miatt Magyarország is kiszorult az oktatást támogató Erasmus- és a Horizont-programból egyaránt. Az év elején Navracsics Tibor még derűlátóan nyilatkozott a visszatérésről, de az áttörés elmaradt.

Az EU döntése értelmében 2022. december 16-a óta nem kaphatnak uniós forrást a közalapítványi formában működő magyar egyetemek, ami elsősorban az Erasmus+ diákcsere és a Horizont kutatásfejlesztési programokat érinti. A tiltás mindaddig fennáll, amíg Magyarország meg nem szünteti a kuratóriumi tagok összeférhetetlenségét, illetve módosítja a kinevezések szabályozását, valamint a megbízatások időtartamát.

Magyarország szempontjából a nagyobb érvágás mindenképpen a Horizont-források elvesztése, ami – az Egyesült Királysághoz hasonlóan – meggyorsíthatja a kutatók elvándorlását.

Nagy-Britannia a tudomány terén Európa Kaliforniája lehetne

Az Egyesült Királyságnak az uniós tudományos közösségből való eltávolítása feldühítette a brit tudósokat.

A Horizont brit kudarcának egyenes következményeként az Egyesült Királyság elszalasztja a lehetőséget, hogy „Európa Kaliforniája” legyen – így értékelte a történteket a Royal Society, a Királyi Természettudományos Társaság, a legrégibb angliai tudományos intézmény korábbi elnöke.

Az Egyesült Királyság várhatóan társult ország lesz az EU kutatási és innovációs keretprogramjában, a Horizont Európában

– csillapította a kedélyeket az ERC szóvivője, aki hozzátette: a szigetországot ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik majd meg, mint a programhoz társult többi országot. Ezzel összhangban az Nagy-Britanniában élő kutatók „ERC-támogatásokat kaphatnak”.

A brit társult tagság elnyerése napokon belül várható. Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke egyébként megerősítette, hogy Új-Zéland szintén társult tagként csatlakozik a Horizont Európa programhoz.

Elszigetelődött az európai kutatómunkától

Az Egyesült Királyságot azért zárták ki a Horizont-alapból és az ahhoz kötődő, a tudományos törekvéseket támogató programból, mert az egyezség ellenére sem szerzett érvényt a brexit utáni észak-írországi kereskedelmi megállapodásnak.

Nagy-Britannia „sötét útra” lépett, elszigetelődik az európai tudomány többi részétől – így vélekedett egy tudós, aki azért hagyta el a szigetországot, hogy megtarthassa ösztöndíját.

„Kalifornia népességét tekintve nagyjából feleakkora, mint az Egyesült Királyság, mégis rendkívül jól teljesít a tudomány és a technológia területén egyaránt” – emlékeztetett a cambridge-i molekuláris biológiai laboratórium Nobel-díjasa és a Royal Society korábbi elnöke. Venki Ramakrishnan professzor ezt azzal magyarázta, hogy az amerikai tagállamnak közvetlen hozzáférése van a nagy népességű Egyesült Államokhoz, a NAFTA-egyezmény révén pedig közvetlen szomszédaihoz, Kanadához és Mexikóhoz.

Európa Kaliforniája lehettünk volna, de úgy döntöttünk, hogy az Európai Unióból való kilépéssel idióta önkárosításba kezdünk

– kesergett a Nobel-díjas biológiaprofesszor.

Üdvözölte a Horizont-programhoz történő újbóli csatlakozást egy másik vezető kutató, mivel lehetőséget teremt az európai finanszírozáshoz való gyors visszatérésre. A Horizontot olyan tudósok számára dolgozták ki, akik a doktori fokozat megszerzése óta eltelt két-hét év alatt szereztek tapasztalatot.

„Bár egyes kutatók visszatérése az ERC-programba gyors és zökkenőmentes lehet, az együttműködést nehezebb lesz újjáépíteni a Horizont Európa más szakaszaiban” – véli a cambridge-i Churchill College fizikaprofesszora, aki szerint a kárenyhítés akár évekig is eltarthat, mert az Egyesült Királyság számos együttműködésből kiszorult.

Az Egyesült Királyság sok tehetséges brit és európai tudóst veszített el, elsősorban azért, mert az ERC-alapokat nem volt képes az Egyesült Királyságban tartani

– figyelmeztetett Athene Donald.

(Borítókép:  Burton0215 / Getty Images Hungary)

Rovatok