Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mire használja Vlagyimir Putyin a Wagner-csoport megmaradt katonáit

2023. július 19., szerda 15:09

Akár 2500 Wagner-zsoldos is Belaruszba utazhatott kisteherautókon – írja a Focus. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága egy északról érkező invázió veszélyére figyelmeztetett, de a katonai elemzők szerint a támadáshoz 50–80 ezer kiképzett katonára lenne szükség.

Az orosz Wagner-csoport zsoldosainak hatodik konvoja július 18-án érkezett meg Belaruszba. A Belaruszki Hajun megfigyelő portál szerint 100-120 járműből állt. Ugyanezen a napon, 00:15-kor Jevgenyij Prigozsin Embraer Legacy 600 típusú üzleti repülőgépe (RA–02795) felszállt a Belaruszban lévő Macsuliscsi repülőtérről. A Wagner-csoport vezetője valamivel több mint 13 órát tartózkodott az országban. Június 27-e óta ez volt a negyedik látogatása Belaruszban.

Arról már írtunk korábban, hogy Vlagyimir Putyin június 29-én találkozott Jevgenyij Prigozsinnal és a Wagner-csoport mintegy 35 emberével. A Wagner vezetői a találkozón „hangsúlyozták, hogy hűséges támogatói és katonái az államfőnek és a hadsereg főparancsnokának”. Minden jel arra utal, hogy tartják magukat az akkor elmondottakhoz.

A Wagner-csoport képezheti ki a belorusz katonákat

A Motolko Help című ellenzéki lap szerint a Belaruszban tartózkodó zsoldosok száma jelenleg 2000 és 2500 fő között van.

Az ukrán Focus oknyomozó portál értesülései szerint a Wagner zsoldosok képzik ki a belorusz csapatokat Mogiljovi területen, nem messze Oszipovics városától. A belorusz védelmi minisztérium szerint a Wagner-csoport katonái a harctéri mozgásokra és lövési technikákra tanítják a belorusz katonákat. A katonák mérnöki és egészségügyi kiképzést is kapnak.

A történet már csak azért is jelent hatalmas fordulatot a háború szempontjából, ugyanis július 14-én a Pentagon bejelentette, hogy a Wagner-csoport kiszáll az ukrajnai harci műveletekből. Patrick Ryder, az amerikai légierő dandártábornoka úgy fogalmazott, „a háború ezen szakaszán nem látjuk, hogy a Wagner-csoport jelentős szerepet vállalna az ukrajnai háborúban”.

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a Belaruszban tartózkodó Wagner katonák potenciális veszélyt jelenthetnek Ukrajna északi határaira, bár fontos megjegyezni, hogy a belorusz hadsereg nem rendelkezik csapásmérő felszerelésekkel.

Érdekes teóriával állt elő az egyik szakértő

„A Wagner-csoport maradványainak Belaruszba küldése elsősorban a Lukasenka-rendszerre jelenthet veszélyt” – mondta Olekszij Jizsak biztonságpolitikai szakértő.

Elszigetelten tartják őket – szétszórva Belaruszban –, testőrként vagy kiképzőként alkalmazva, miközben Prigozsin csak korlátozottan férhet hozzá saját csapataihoz. Nem szabad megfeledkeznünk Lukasenka ambícióiról sem. Amikor még népszerű volt Oroszországban, a 2000-es évek elején, arról álmodott, hogy egy uniós állam elnöke lesz. Ezért elméletileg a következő forgatókönyv jöhet létre: a Kreml-rezsim összeomlik, Lukasenka pedig a Wagner-csoport maradék emberállományát felhasználva erőszakkal átveszi a hatalmat

– magyarázta a szakértő a Focusnak. Jizsak szerint a Wagner-csoport veszélyt jelenthet Ukrajna északi részére azzal, hogy csatlakozik a belorusz szabotázscsoportokhoz.

Sokkal több képzett katonára lenne szükség egy támadáshoz

Szerhij Zgurec, a Defense Express nevű elemzőcég igazgatója szerint a csoport képességei a felderítő műveletekkel véget érnek, nem vehetnek részt a hadsereg műveleteiben. Ahhoz pedig, hogy komoly fenyegetésről beszélhessünk, 5080 ezer tapasztalt katonát kellene összegyűjteni.

Az Ukrajna és Belarusz közötti határ erősen aláaknázott és védett, az invázió kockázata minimális. Wagner harcosai belső problémákat oldanak meg Lukasenka számára – hűséges katonai kontingenst biztosítanak neki, plusz emelik a belorusz hadsereg színvonalát

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a zsoldosok nehézfegyverzetüket Oroszországban hagyták, Belarusz pedig nem rendelkezik saját készlettel, a fegyvereket az orosz hadsereg igényei szerint használják.

Az Index a háború legfontosabb történéseit szerdán is figyelemmel követi, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

(Borítókép:  MTI / EPA / Arkagyij Budnyickij)

Rovatok