Index Vakbarát Hírportál

A brit hírszerzés feje szerint a mesterséges intelligencia mellett is lesznek kémek

2023. július 19., szerda 15:53

Richard Moore, a brit hírszerzés igazgatója ritkán beszél nyilvánosság előtt, most ezt egy prágai fórumon megtette. Azt részletezte, hogy Oroszország miért nem érheti el katonai céljait Ukrajnában, és hogy a mesterséges intelligencia (MI) nem tudja helyettesíteni az ügynökség munkatársait.

Richard Moore, az MI6 vezetője 2020-as beiktatása óta második alkalommal beszélt nagy nyilvánosság előtt. Ezúttal szólt az oroszok befolyásáról Afrikában, valamint Irán ukrajnai háborúban betöltött szerepéről és az orosz–ukrán konfliktus következményeinek történelmi hátteréről.

Moore kiemelte, bár mind a kormányok, mind pedig a hírszerző ügynökségek a mesterséges intelligencia lehetőségeinek minél alaposabb kiaknázására törekszenek, az MI nem lesz képes kiváltani a titkosszolgálatok munkatársait, ugyanis a gépek nem tudják pótolni az embert az információszerzés területén.

Ügynökeink nemcsak passzív információszerzők, hanem folyamatos megfigyelők is, akik feltárnak olykor összefüggéseket, kritikusan képesek gondolkodni és elemezni az adott helyzeteket. Ezek azok az egyedi tulajdonságok, amelyeket az MI egyhamar nem tud reprodukálni

– tette hozzá az MI6 feje.

A titkosszolgálat vezetője kiemelte, hogy az emberiségnek ugyan fel kell készülnie a mesterséges intelligencia villámgyors fejlődésére, de az MI az emberi értelmet és ítélőképességet továbbra sem tudja helyettesíteni. Éppen ezért a gépnek és az embernek törekednie kell a minél hatékonyabb együttműködésre.

Rovatok