Index Vakbarát Hírportál

A résztvevők gyomorforgatónak nevezték, hogy Novák Katalin megjelent a női egyenjogúságról szóló konferencián

2023. július 19., szerda 19:26

Novák Katalin köztársasági elnök nem aratott osztatlan sikert, miután megjelent egy konferencián, amely a női egyenjogúságról szólt. Az egyik aktivista ezzel kapcsolatban azt mondta, gyomorforgató, hogy normálisnak tekintik a nők jogainak kiterjesztése ellen küzdő szereplők részvételét a rendezvényen.

A ruandai nőjogi konferencia néhány vezető küldöttje megdöbbenését fejezte ki az egyenjogúság-ellenes álláspontja miatt bírált abortuszellenes magyar elnök megjelenése miatt − fogalmazott tudósításában a The Guardian

„Novák Katalint, a nemzetközi »genderellenes mozgalom« egyik fontos szereplőjét a ruandai kormány meghívta, hogy a héten felszólaljon a Women Deliver konferencián Kigaliban, ahol a reproduktív jogok egyike a megvitatott témáknak” − fogalmazott a brit lap. 

Meglepődtünk. Nem értettük, miért hívtak meg egy ilyen nőt

− mondta Bruna Martinez, a konferencia résztvevője, brazil nőjogi aktivista, a Young Feminist Europe tagja.

A tudósítás szerint mielőtt 2022-ben elnök lett, Novák Katalin Orbán Viktor kormányában családügyi miniszter volt, és kulcsszerepet játszott a kormány szüléspárti politikájának megvalósításában.

Novák Katalin korábban azt is kijelentette, hogy a magyar nők „nem versenyezhetnek a férfiakkal”, és nem várhatják el, hogy ugyanannyit keressenek.

Novák vendégül látta az Alliance Defending Freedom (Szövetség a Szabadságért) nevű amerikai szervezet képviselőit is − amelyet a Southern Poverty Law Center gyűlöletcsoportnak minősített −, és olyan ismert abortuszellenes aktivistákat tüntetett ki, mint Frivaldszky Edit és Keresztes Ilona.

Novák Katalin olyan szervezetet vezetett, amely minden nőjogi követelés ellen fellépett

A magyar köztársasági elnök, aki korábban az abortusz és az azonos neműek házassága ellen fellépő nemzetközi szervezet, a Political Network for Values vezetője volt, Ruandában és Tanzániában tett hivatalos látogatást. A konferencia hétfői megnyitóján tapsvihar közepette elmondta, hogy „én vagyok az országom első női köztársasági elnöke”. Közölte, hogy Magyarországon a nemek közötti egyenlőség megteremtésének célja a termékenységi ráta növelése, és reményét fejezte ki, hogy tizenéves lánya indíttatást érez arra, hogy „akár tíz gyermeket is vállaljon”.

Delphine O, a Generation Equality globális kezdeményezés francia különmegbízottja a Twitteren azt írta, hogy Novák úgynevezett „családbarát” értékei ellentétben állnak azzal, amit a teremben ülő feministák képviselnek.

Beirne Roose-Snyder egyenlőségi aktivista Twitteren azt írta:

Teljesen megdöbbentő, hogy a Women Deliver ennyire félreérti a nemek egyenlőségéért küzdő mozgalmat, hogy a magyar köztársasági elnököt a saját platformjára állítja. Igazán gyomorforgató, hogy normálisnak tekintik a nők jogainak kiterjesztése ellen küzdő szereplők részvételét.

A ruandai kormány meghívására érkezett Novák Katalin

„Maliha Khan, a Women Deliver elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a ruandai kormány kérésére egyezett bele Novák platformba állításába. „Ha el akarjuk érni a céljainkat, akkor olyan szereplőkkel is együtt kell működnünk, és párbeszédet kell folytatnunk, akikkel szinte semmiben nem értünk egyet” − mondta.

A Women Deliver közleményében azt írta, hogy „a legkevésbé sem támogatja Novák Katalin nézeteit”, és hogy a megnyitóünnepséget „a házigazda nemzet vezette, ezért a szónokok meghívása az ő hatáskörébe tartozik”.

A Women Deliver álláspontja a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak előmozdítása terén egyértelmű. Hiszünk az olyan politikák fontosságában, amelyek támogatják a nemek közötti esélyegyenlőséget, és megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. Novák jelenléte a megnyitóünnepségen nem változtatja meg az ezen értékek melletti elkötelezettségünket

− fogalmaztak.

Becslések szerint hatezren vesznek részt Kigaliban a csütörtökig tartó konferencián, és további ezrek csatlakoznak hozzájuk virtuálisan.

Rovatok