Index Vakbarát Hírportál

Román radikálisok akarják megzavarni Orbán Viktor tusványosi beszédét

2023. július 19., szerda 08:22

Mihai Tarnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőben zajlott keresztállítási botrányról elhíresült politikus, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője akcióra készül a miniszterelnök beszéde alatt, annak ellenére, hogy tavaly elég hamar félbeszakították performanszát. A radikális politikust most az Ortodox Testvériség is segíteni fogja.

Román nacionalisták akarják megzavarni Orbán Viktor tusványosi beszédét. A keddtől vasárnapig tartó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére radikálisok is érkeznek, akiknek nem titkolt céljuk, hogy a kormányfő szombat délelőtt 10 óra 30-kor kezdődő beszédét megzavarják. Román nemzeti zászlóval és egy hatalmas molinóval, rajta a felirattal: „Van, ami örök: Erdély román föld!” készülnek.

Szombaton román kezekre van szükség Tusnádfürdőn, hogy Orbán Viktor előtt emeljük magasba a molinónkat és a nemzeti zászlót. Ezúttal anélkül, hogy azokat kitépjék a kezünkből vagy megtapossák! Tavaly mindössze ketten voltunk, kifütyültek, kiabáltak ránk, szitkozódtak

 – írta közösségi oldalán Mihai Tarnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőben zajlott keresztállítási botrányról elhíresült politikus, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője.

Csendben voltunk, semmit sem reagáltunk, még akkor sem, amikor Orbán Viktor drogosokhoz hasonlított minket. Tőkés László kinevetett minket a tribünről. Veszélyes vadállatként vezettek ki minket, leköptek, de ígéretet tettünk, hogy visszatérünk, senki nem tépheti ki többé a kezünkből jelképeinket!

– tette hozzá.

Az akcióhoz ezúttal csatlakozik az Ortodox Testvériség, amelynek tagjai szintén azt kérték a híveiktől, hogy szombaton lengessék a „szent trikolórt Orbán Viktor arcába” – írja a Blikk, hozzátéve, hogy ez a szervezet a Nemzet Útjával együtt nemrégiben 150 fakeresztet állított fel a nemzetközi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe, ami után Csíkszentmárton önkormányzata temetőgyalázás miatt büntetőfeljelentést tett. Azzal védekeznek, hogy nem tesznek semmi törvénytelent, hiszen a szervezők szerint szabad a bejárás a fesztivál területére.

Idén a kiemelt érdeklődés miatt regisztrációhoz kötötték a részvételt Orbán Viktor beszédére.

Az Országgyűlés külügyi bizottságát vezető fideszes Németh Zsolt szerint egyértelműen biztonsági okai vannak. „Mivel néhány ezer ember szokott eljönni erre az eseményre, idén előzetes regisztráció szükséges. Ez már a XXI. század, és minden rendezvény biztonságát úgy tudjuk megteremteni, hogy a regisztráció feltételeit is megteremtjük. Nyilvánvalóan, aki a táborba bejön, annak bizonyos biztonsági körülményeknek kell megfelelnie. A tusvanyos.ro honlapon pontosan le lesz írva, milyen módon lehet regisztrálni. Ezzel gördülékenyebbé szeretnénk tenni a szombati rendezvény lebonyolítását, de az intézkedés hátterében biztonsági szempontok állnak” – mondta a kormánypárti politikus. 

A TEK gondoskodik a miniszterelnök biztonságáról

„Hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr beszéde alatt tartunk-e komolyabb zavargásoktól a településen? A biztonság kérdése teljes egészében meghaladja az önkormányzatunk hatáskörét, de reméljük és bízunk benne, hogy a megfelelő szervek megakadályozzák az incidenseket, a rendzavarást. Igyekeztünk a városunkat hangulatossá, csalogatóbbá varázsolni, hogy a hozzánk ellátogatók minél kellemesebben érezzék magukat nálunk” – mondta Butyka Zsolt, Tusványos polgármestere a lapnak.

A miniszterelnök személyi védelmét Romániában is a Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el. 

A miniszterelnököt a személyvédelem a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti, amely kiterjed életének, testi épségének megóvására, tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított programok helyszínére, a programja során egészségügyi ellátás biztosítására

– mondta a TEK a portálnak. A külföldi látogatások során a terrorelhárítás személyvédelmet ellátó egysége közvetlenül együttműködik a külföldi partnerszolgálattal, vagyis a helyszínen elődlegesen a román hatóságok feladata abszolút résen lenni, a zavargókat még idejében eltávolítani.

Szükséges kiemelni, hogy a személyvédelem biztosítása – viszonosság alapján – a fogadó ország feladata, amely köteles a védett személy védelmének, szabadságának és méltóságának, illetve a védett delegáció mozgása és közlekedése veszélyeztetettségének megfelelő biztosítására 

– tette hozzá a Terrorelhárítási Központ.

A béke ideje

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 2023. július 18–23. között rendezik a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Az eseményen miniszterek, államtitkárok, valamint ellenzéki politikusok is részt vesznek. A hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Tusnádfürdőn.

A 32. Tusványos programjáról Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója július eleji sajtótájékoztatóján elárulta: harminc sátorban mintegy ötszáz program vár a látogatókra, ezer előadóra és nyolcvanezer résztvevőre számítanak a héten.

Abban bízunk, hogy kormányülést is tudnánk tartani, ha akarnánk, mert legalább nyolc miniszter ígérte részvételét, valamint tucatnyi államtitkár

– tette hozzá a politikus.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy Orbán Viktor és Tőkés László szombati nagyszínpadi fórumán hangsúlyosan megjelenik majd a béke ideje tematika.

Az idei tábor mottója is ez: „A béke ideje.” A kormánypárti képviselő azt mondta, hogy azért választották ezt, mert rendkívül sűrű volt az élet az elmúlt egy évben, ezt leginkább a háború szóval lehet jellemezni, „úgy gondoljuk, hogy több értelemben is szükségünk van a békességre”.

Rovatok