Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Világszintű összefogásra van szükség a terrorszervezetek ellen

2023. július 19., szerda 12:59

A nemzetközi közösség legfontosabb feladata ma a regionális fegyveres konfliktusok békés rendezése, hogy így sikerüljön elejét venni ezek kiszélesedésének és összeadódásának – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető a jemeni kollégájával, Ahmad Avad bin Mubarakkal közös sajtótájékoztatóján először is kiemelte, hogy diplomáciatörténeti eseményről van szó, ugyanis még soha nem járt a közel-keleti állam külügyminisztere Magyarországon.

„A látogatás kritikus időszakban valósul meg, hiszen ha az elmúlt nyolcvan évet nézem, akkor a globális biztonság most van a legrosszabb formájában, részben a világban dúló fegyveres konfliktusok növekvő száma, másrészt pedig a terrorfenyegetettség globális erősödése miatt” – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy Jemen ezzel a két kihívással egyszerre szembesül, ráadásul a fegyveres konfliktusok a regionális vagy akár a globális kiszélesedés kockázatát is magukban hordozzák, és az illegális migrációs hullámok legfőbb kiváltó okainak számítanak.

Ezért a legfontosabb feladat most az kell legyen a nemzetközi közösség számára, hogy ezeknek a helyi regionális fegyveres konfliktusoknak az összeadódását meg tudjuk akadályozni. Minél több esetben el kell érnünk a békés rendezést

– szögezte le az MTI összefoglalója szerint.

„Szavakban az Európai Unió itt kiválóan teljesít, mert ha Európán kívüli fegyveres konfliktusokról van szó, akkor mindig rendkívül erőteljesen tudjuk elmondani, hogy a résztvevőknek békés megoldásra kell törekedni” – mondta.

„Érdekes módon most, hogy az európai kontinensen van háború, itt ezt az álláspontot az európai uniós tagországok többsége valójában nem képviseli, és a békés megoldás helyett a háború eszkalációjának veszélyét teremti meg” – tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta, a jelenlegi helyzetben világszintű összefogásra van szükség a terrorszervezetek újraéledő és egyre aktívabb tevékenységével szemben.

Mint mondta, amennyiben ezt nem sikerül megállítani, akkor ismét emberek millió vagy akár tízmilliói kényszerülnek elhagyni a hazájukat, és az „elhibázott brüsszeli bevándorláspárti politika” nyomán ezek a migrációs hullámok általában Európa irányába indulnak meg.

Mivel Európa egyelőre egy biztonsági típusú kihívással sem tud mit kezdeni, ezért nagyjából el tudjuk képzelni, milyen sikerrel tudná felvenni a harcot egy második biztonsági kihívással szemben

– közölte.

Szorgalmazta, hogy Jemen kapjon nemzetközi támogatást ahhoz, hogy megszabaduljon a terrorszervezetektől, mert az ország stabilitása és békéje a globális terrorfenyegetettség csökkenését is magával tudná hozni.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország is segíti Jement a humanitárius válság kezelésében, így a Hungary Helps program keretében az elmúlt két évben több mint 50 millió forint értékben támogatták az élelmiszer-ellátást és az egészségügyi intézményeket, idén pedig további 10 millió forintot nyújtanak egy menekülttábor szülészeti klinikájának működéséhez.

Hazánk a most aláírt megállapodások alapján kész részt venni Jemen vízellátásának korszerűsítésében, emellett megkezdik a jemeni diplomaták képzési programját Magyarországon, valamint évi 60-ról 100-ra növelik a jemeni hallgatóknak szánt felsőoktatási ösztöndíjak számát – tájékoztatott.

Végül arra is kitért, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 48 százalékkal bővült, s már idén is két és félszeresére nőtt, ami elsősorban a magyar gyógyszeripari export emelkedésének az eredménye.

Rovatok