Index Vakbarát Hírportál

Több halottja van az Észak-Balkánon tomboló viharoknak

2023. július 20., csütörtök 13:44

A Vajdaság területén annyi eső esett, hogy az utcák járhatatlanná váltak, sok településen egész éjszaka nem volt áram.

Horvátországban négy áldozata van a szélsőséges időjárásnak. Három civil és egy tűzoltó vesztette élet. Zágráb  környékén legalább 130 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan. Az ország többi részén 50 sérültről tudni. Megrongálódott 2000 lakó- és gazdasági épület, valamint többezer gépjármű.

Az országban működik egy védelmi rendszer, ami a természeti katasztrófákról hívatott értesíteni a lakosságot mobiltelefonos üzenet formájában. A SRUUK-nevű (Korai Figyelmeztető és Válságkezelő Rendszer) vészjelző szolgáltatás május óta létezik és a horvát állam 1,4 milliárd forintnyi eurót költött a fejlesztésére. A lakosság azonban túl későn kapott értesítést a közelgő extrém időjárásról.

A szomszédos Szlovéniában eddig a hét minden napján óriási viharok pusztítottak. Bledben egy 32 éves nő belehalt a sérüléseibe miután rádőlt egy fa. Az ország egész területén hatalmas károkat okozott az időjárás.

Szerbiában nagyjából félezer tűzoltó vett részt a mentésben, ugyanis a heves esőzések és a viharos széllökések nagy pusztítást végeztek. A kidőlt fák és leszakadt ágak elektromos tüzeket okoztak, emiatt 40 embert menekítettek ki a lakóhelyéről. A szerb hatóságok eddig 50 sérültről számoltak be – adta hírül az MTI.

Belgrádban a folyamatos légi forgalom is kérdéses volt az időjárás miatt, ezért a fővárosban pár órára lezárták a repülőteret. A szél olyan erősséggel fújt, hogy fákat csavart ki, tetőket tett tönkre, de még építkezési darukat is feldöntött. A leomló törmelék parkoló autókban is kárt tett.

Bosznia-Hercegovinában egy ember életét vesztette, miután egy leszakadt elektromos vezetéktől áramütést szenvedett. Az országban ma is fennakadásokat okozott a heves szél.

Rovatok