Index Vakbarát Hírportál

Ellentétesek a vélemények arról, mit okozhat az ukrán gabonaexport leállása

2023. július 20., csütörtök 15:04

Josep Borell az európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint globális élelmiszerválságot fog előidézni, hogy Oroszország felrúgta az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást. Borell az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán figyelmeztette erre a jelenlévőket.

Az Economist közgazdásza, Simon Baptist véleménye szerint bár a gabonaszállítási megállapodás felmondása szerte a világon érezteti majd a hatását, a búza ára olyan jelentősen nem fog megugrani, mint ahogy azt sokan előre kijelentik.

„A búza árát és kínálatát kizárólag a piaci elérhetősége határozza meg és mivel az ukrán készletek csökkennek, ezért értelemszerűen a gabona árának növekedésére számíthatunk a közeljövőben” – nyilatkozta Baptist, az al-Dzsazira arab nyelvű tévécsatornának.

Az orosz–ukrán háború kitörésekor a búza piaci ára ugyan tonnánként 350 dollárra esett a kezdeti 500 dollárról, ez valószínűleg most már stagnálni fog, vagy legfeljebb kismértékben csökken.

Az elemző szerint, azért sem lehetséges a nagymértékű visszaesés, mert Ukrajnán kívül még több országában is jelentős gabona-termelőhelyek vannak, elég csak Kanadára vagy Ausztráliára gondolni, de az orosz import mennyisége is rekordmagas.

Rovatok