Index Vakbarát Hírportál

A brit hírszerzés feje szerint Putyin alkut kötött Prigozsinnal, hogy mentse a bőrét

2023. július 20., csütörtök 20:35

A brit MI6 hírszerző szolgálat vezetője szerint azért ért véget olyan gyorsan Jevgenyij Prigozsin lázadása, mert Vlagyimir Putyin alkut kötött a Wagner-csoporttal, hogy mentse a bőrét.

Richard Moore megerősítette, hogy a Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin valóban alkut kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy véget vessenek a június 24-i Moszkva elleni előrenyomulásnak – írja a CNN.

Az MI6 feje Putyin aznapi viselkedéséből úgy gondolja, hogy Prigozsin a reggelt még árulóként kezdte, majd estére megkegyelmeztek neki. Ezt bizonyítja az is, hogy a Wagner-vezért néhány nappal később meghívták egy teára.

A CNN kérdésére, hogy Prigozsin él-e, és egészséges-e Moore azt válaszolta, hogy a Wagner-vezér sorsa még „lóg a levegőben” a brit hírszerző szolgálat tudomása szerint.

Elmondása szerint megdöbbentő volt az a gyengeség, amit Putyin azon a hétvégén tanúsított.

Tényleg ne, vágott vissza Prigozsin ellen. Alkut kötött, hogy mentse a bőrét, kihasználva Belarusz vezetőjének jóindulatát. Tehát még én se látok bele Putyin fejébe

– fogalmazott Richard Moore.

Moore hozzátette, hogy nehéz „határozott ítéletet” mondani magának a Wagner-zsoldoscsoportnak a sorsáról, de „úgy tűnik, hogy nem vesznek részt az ukrajnai harcokban”, és hogy „úgy tűnik, hogy nyomokban megtalálhatók Belaruszban”.

Egynapos lázadás

Egy június végi péntek este Jevgenyij Prigozsin, a Kreml jóvoltából működtetett magánhadsereg, a Wagner vezetője meghirdette az úgynevezett igazság menetét, amelynek a célja az lett volna, hogy zsoldosaival Ukrajnából kivonulva egészen Moszkváig masíroznak, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt „leválttassák”.

A mindössze egy napig tartó lázadás – amit Prigozsin az eseményeket követően már csak demonstrációnak nevezett – a hivatalos narratíva szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közbenjárására ért véget, aki elmondása alapján káromkodások közepette telefonon beszélte le Prigozsint a tervéről, miközben ezzel egy időben Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meggyőzte, hogy a lázadás résztvevőit ne végezzék ki.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok