Index Vakbarát Hírportál

De min is vitáznak Hollywoodban a színészek és a forgatókönyvírók?

2023. július 20., csütörtök 14:50

Több mint hatvan éve nem látott tiltakozási hullám tart Hollywoodban, amely számos kérdést vet fel.

Fontos elmagyarázni azt is, hogy miért is sztrájkol az álomgyári színészek mellett még számos kreatív szakember. A szórakoztatóipar jelenleg jelentős átalakuláson megy keresztül, köszönhetően az egyre nagyobb körben terjedő streamingszolgáltatásoknak, valamint a mesterséges intelligencia felhasználásának, amely helyettesítheti bármely színészt egy digitális arcképmás-programmal.

Hat évtizeddel ezelőtt is egy forradalmi változás következményei ellen tiltakoztak a hollywoodi hírességek és háttéremberek, ugyanis akkoriban a kábeltelevíziók elterjedése forgatta fel teljesen a filmipart. A szakszervezetek most a jelenlegi, a médiát és szórakoztatást átformáló új technológiák ellen emelték fel a hangjukat. Ehhez csatlakoztak olyan népszerű színészek, mint David Duchovny, Jennifer Lawrence vagy Meryl Streep.

Emellett az egyre költségesebb lakhatás és megélhetés miatt a bérek és fizetések emeléséért is felszólaltak, amely ugyan a színészeket nem kifejezetten érinti, de szolidaritást vállalnak kreatív kollégáikkal. Korábban mind a színészek, mind pedig az írók részesedést kaptak filmjeik, sorozataik minden eladott DVD példánya, vagy a TV-ben leadott ismétlések után. Ezek az extra bevételek több tényezőtől is függenek, mint például az adott film vagy sorozat hossza, nézettsége, illetve a produkció költségvetése.

Így történhetett meg az például, hogy a kultikus Jóbarátok sorozat színészei még a záróepizód után több mint egy évtizeddel is több millió dollárt kerestek a produkción. A streamingóriások megjelenésével viszont az írók sem kapnak már annyi járulékot, mint régen, amikor a kábelcsatornákon játszották műveiket. Hiszen az újrajátszás a streamingnél nem úgy működik, mint a tévéadóknál, és mivel az íróknak párhuzamosan nincs több munkájuk, ezért ők nagyjából ebből az osztalékból élnek.

A legtöbb streamingre gyártott sorozat epizódjai rövidebbek, mint a régebbiek, mondjuk a kábeltévén futott sorozatok esetében, ráadásul ezek a platformok nem is mérik a műsorok nézettségét, ami miatt elég nehézkes igazságos jutalékot fizetni az íróknak.

A színészeket tömörítő szakszervezet, a SAG-AFTA a hét elején közzétette követeléseinek lényegét, miután a tárgyalások a szakszervezetek és a stúdiók között a múlt héten megszakadtak. Ebben a nyilatkozatban a tárgyalópartnerek arra kérték a stúdiókat, hogy fontoljanak meg egy átfogó tervet a színészek és írók számára a streamingbevételekből való részesedést illetően, mivel a jelenlegi üzleti berendezkedés nem kedvező számukra. 

Rovatok