Index Vakbarát Hírportál

Ha Horvátországba megy nyaralni, van egy kifejezetten rossz hírünk

2023. július 20., csütörtök 18:48

Elképesztő erejű vihar csapott le a szomszédban, a szélsőséges időjárás négy ember halálát okozta, és több ezer sérültet kellett ellátni. A zágrábi egyetem professzora szerint a közeljövőben a tornádók is meg fognak jelenni Horvátországban. A hétköznapinak semmiképp sem nevezhető időjárás okait a klímaváltozásban kell keresnünk.

Példátlan erejű vihar csapott le csütörtökön Zágrábra és Horvátország keleti részére. A szélsőséges időjárás négy ember halálához vezetett. Több mint kétezren sérültek meg. Az orkánerejű szél sebessége elérte a 180 kilométer per órát – írja az index.hr.

A nyári hónapokban nem példa nélküliek a viharok a szomszédban sem, de az ehhez hasonló szélsőséges időjáráshoz a horvátok sincsenek hozzászokva.  

Tornádók is lecsaphatnak

Branko Grisogon klímakutató, a zágrábi Természettudományi és Matematikai Kar professzora szerint a közeljövőben tornádók csaphatnak le Horvátországban. A szakember úgy véli, hogy a halálos áldozatokat követelő vihar nagy valószínűséggel a klímaváltozás egyenes következménye, de ennek bizonyításához további vizsgálatok szükségesek.

A professzor arról is beszélt, hogy a tegnapi vihar precedensértékűnek számít Szlavóniában és Horvátország középső részén, de 2008-ban Zagorjét és tágabb Krapinát is elérte egy hasonló vihar, amikor egy olyan szupercella jelent meg, amely fákat döntött ki, háztetőket tépett le.

Ezek a szélsőséges időjárási jelenségek semmiképp sem nevezhetők normálisnak. Horvátországban nem ezen a héten vagy ebben a hónapban számíthatunk tornádóra, de az biztos, hogy a közeljövőben a késő tavaszi, nyári vagy kora őszi időszakban meg fog jelenni

– mondta Grigoson, hozzátéve, hogy Horvátországban egyre több extrém időjárási jelenség várható. 

Rovatok