Index Vakbarát Hírportál

Orbáni mintára formálná át Floridát Ron DeSantis?

2023. július 20., csütörtök 19:59

Orbán Viktor mintáját követi Ron DeSantis, a floridai kormányzó. Amerikai publicisták sorolták fel, milyen hasonlóságokat véltek felfedezni a két rendszerben.

Az összehasonlítás alapját az adja a szerzőknek, hogy egyikük korábban közép-európai nagykövetként már járt Magyarországon az Orbán-kormány ideje alatt, a másik pedig egy volt floridai ügyész, akit Ron DeSantis jogellenesen felfüggesztett.

Úgy fogalmaztak,

DeSantishoz hasonlóan Orbán is arra használta az államhatalmat, hogy az LMBTQ+ közösséget vegye célba, miközben a hagyományos értékeket hangoztatva építi támogatóbázisát.

Továbbá mindkét politikus démonizálja a migrációt és a bevándorlókat, valamint a jogállamiság kérdéséhez is ellenségesen állnak.

A kormányzó több olyan törvényt is hozott, amelyek sértik az amerikai alkotmányt.

Korlátozza a faji kérdések megvitatását az iskolákban, ellenőrzi a közösségi médiavállalatok beszédét, tiltja a békés tiltakozást, kriminalizálja a transzneműek egészségügyi ellátását, és célkeresztbe veszi azokat a cégeket, amelyek szót emelnek az általa meghozott jogszabályok ellen  

– sorolják a szerzők.

Miután a Disney igazgatója mégis megjegyzéseket tett a kormányzó intézkedéseire, így a szórakoztatóipari vállalat lett DeSantis fő ellensége.

Orbán Viktorról úgy vélekedtek a szerzők, hogy rontott az igazságszolgáltatás függetlenségén, támadta a szabad sajtót, és támogatta a kormánypárti médiumokat, korlátozta a civilek jogait, és súlyosan aláásta az elszámoltathatóságot.

Azt állítják, hogy a floridai kormányzó magyar mintát követve tudott megvalósítani egy antidemokratikus fordulatot.

A szerzők emlékeztetnek,

Floridában jogszabály tiltja, hogy a szexuális irányultsággal kapcsolatos LMBTQ-témákról szó essen az oktatási intézményekben, az intézkedést kritikusai „Ne mondd, hogy meleg” törvénynek nevezték el.

Úgy néz ki, Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot próbál kialakítani az amerikai jobboldallal. A világ konzervatív hatalmainak összejövetelére, vagyis a CPAC Magyarország májusi rendezvényére például Donald Trump is küldött egy meglepetés-videóüzenet.

A rendezvény eredetileg az amerikai jobboldal éves találkozójának számít, ahol az egykori elnök a videóban nagyszerű vezetőnek nevezte Orbán Viktort. Osztotta véleményét továbbá Tucker Carlson, az amerikai Fox News volt műsorvezetője is.

Rovatok