Index Vakbarát Hírportál

A CDU frakcióvezetője szerint a német külpolitika hazugságra épít

2023. július 21., péntek 17:54

Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió frakcióvezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung német nyelvű napilapban konstrukciós hibának nevezte azt, hogy Európában és azon belül Németországban egyéni jogként definiálják a menekültjogot. A CDU-s politikus szerint ez a fajta megközelítés a kormány részéről jelentősen hozzájárult a kontinensen évek óta tapasztalható migrációs hullámhoz.

A konzervatív politikus továbbá a menedékjog hatályon kívül helyezését és intézményes garanciák bevezetését szorgalmazta, véleménye szerint ugyanis Európának évente több száz kérelmet kell elbírálnia, ezt követően pedig szétosztania a menekülteket az uniós tagállamok között, a dublini egyezmény értelmében.

Thorsten Frei a többi között úgy értékelte, hogy az egyéni menedékjogon alapuló európai gyakorlat embertelen, és amellett, hogy ellentmond az európai humanitárius jogi megközelítésnek, veszélyezteti a társadalmakat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Frei arra is kitért, miszerint nehéz különbséget tenni a ténylegesen védelemre szorulók és a gazdasági bevándorlók között, és ez akár nemzetbiztonsági kockázatokkal is járhat az államok számára.

A konzervatív politikus indítványa a kormánykoalíció körében is nagy visszhangot váltott ki. A szociáldemokrata SPD parlamenti elnöke szerint a javaslat nem fogja megfékezni az illegális migrációt, és kiemelte a nemzetközi humanitárius jogot mint az Európai Unió egyik alapvető vívmányát.

A jogi szakértők többsége leszögezi, hogy a menedékjog az egyén számára biztosított jog, ami az emberi méltóságot garantálja, ezért az eltörlésére biztos, hogy nem kerülhet sor. 

A BAMF, vagyis a német szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal közlése szerint a Németországba menekülő, az alaptörvény szerint védelemben részesült menekültek száma meglehetősen kevés. A kimutatott adatok alapján ez a szám tavaly mindössze 0,8 százalékon mozgott.

(Borítókép: Thorsten Frei. Fotó: Christoph Soeder / picture alliance/ Getty Images)

Rovatok