Index Vakbarát Hírportál

Évekbe is telhet, hogy hazatérjen az Észak-Koreába határt átlépő amerikai katona

2023. július 21., péntek 08:47

Amikor Travis King amerikai katona ezen a héten délről átment a határon Észak-Koreába, eltűnt egy olyan országban, ahol a koronavírus-járvány miatt fennálló aggodalmak és korlátozások jelenleg minden eddiginél elszigeteltebbé tették az amúgy is zárt országot.

A járvány idején Észak-Korea leállított minden nemzetközi utazást és a kereskedelem nagy részét, hosszú határfalat épített, sőt a járvány kitörésének kezdetén néhány lehetséges engedély nélküli határátlépőt is lezárt – emlékeztetett a Reuters.

Az ország kereskedelme lassan újraindult, és úgy tűnik, hogy a szabályozások közül már többet  megszüntettek, de elemzők szerint Phenjan még mindig nagyon ideges a határátlépések miatt, legyenek azok engedélyezettek vagy sem. 

King kedden futott át a határon, miközben civilben a két Korea közötti demilitarizált övezetben tett túrát – amerikai tisztviselők azt mondják, hogy még nem tudták megállapítani a sorsát.

Évekbe telhet, hogy hazatérjen, ha egyáltalán sikerül

Az egyik legnagyobb probléma, hogy az észak-koreaiak nem akarnak kapcsolatba lépni a külvilággal, az elmúlt három évben az egyetlen ismert eset, amikor külföldieket engedtek be az országba, az egy új kínai nagykövet volt és más diplomaták – még márciusban, hosszas tárgyalások után.

King indítékai továbbra is tisztázatlanok, bár amerikai tisztviselők szerint katonai fegyelmi eljárás fenyegette, és úgy tűnik, szándékosan lépte át a határt.

Egyes szakértők szerint most ha vissza is akar térni az Egyesült Államokba, ez évekbe telhet, mert valószínűleg meg kell várni, míg lecseng a járvány az országban. Isaac Taylor ezredes, az Egyesült Államok vezette, a demilitarizált zónát a dél-koreai oldalon felügyelő ENSZ-parancsnokság szóvivője elmondta, hogy a parancsnokság a létrehozott forródrótokon keresztül kapcsolatban állt az északiakkal.

Észak-koreai határőrök 2020-ban lelőttek egy dél-koreai halászati tisztviselőt, majd elégették holttestét a tengeri határuk közelében. Még abban az évben Kim Dzsong Un egy egész várost zárlat alá helyezett, amikor egy észak-koreai délről visszatért az országba.

Más korábbi esetekben Észak-Korea korábbi amerikai elnököket, kormányzókat vagy más magas rangú követeket keresett fel, hogy látogassanak el az országba, de az ilyen utazások a belátható jövőben valószínűtlennek tűnnek, mivel az ország szinte teljes zárlatot tart fenn a kívülről érkezőkkel szemben.

Rovatok