Index Vakbarát Hírportál

Döntött Amszterdam, ismert turistaprogram szűnik meg a városban

2023. július 21., péntek 17:16

A környezetszennyezés miatt és a turisták számának korlátozása érdekében kitiltja a hajókat a városközpontból Amszterdam.

Amszterdam tanácsa kitiltotta az óceánjáró hajókat a városközpontból, mivel a holland főváros szeretné korlátozni a turisták számát, valamint megfékezni a környezetszennyezést – írja a BBC.

A politikusok szerint a hajók nem állnak összhangban a város fenntartható törekvéseivel. Ez azt jelenti, hogy Amszterdam központi terminálja bezár. Ez a legutóbbi intézkedés a város tömegturizmusának visszaszorítása érdekében.

Márciusban a város online kampányt indított, amelyben arra szólította fel a fiatal brit férfiakat, akik azt fontolgatják, hogy Amszterdamban tartják legénybúcsújukat, hogy maradjanak inkább távol.

Amszterdam saját népszerűségének áldozatává vált, évente 20 millió látogatót vonz a buliváros hírneve. Ilana Rooderkerk, a városvezetés tagja nemrégiben egyfajta „sáskajáráshoz” hasonlította a turistákat, akik egyszerre szállják meg a várost.

A másik fő indok a hajók eltávolítására az, hogy csökkentsék a légszennyezettséget Amszterdamban. Egy 2021-es tanulmány szerint egy nagy tengerjáró hajó egy nap alatt ugyanannyi nitrogén-oxidot termelt, mint 30 ezer teherautó.

Rovatok