Index Vakbarát Hírportál

Korábban nem látott tüntetéshullám söpört végig Kenyán

2023. július 21., péntek 17:36

A hírek szerint legalább három halálos áldozatuk van a legutóbbi zavargásoknak. Az afrikai országban ezen a héten több száz embert tartóztattak le, valamint az iskolákban rendkívüli szünetet rendeltek el a rendkívüli helyzet miatt.

A múlt heti tüntetések során a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokban legalább 23 ember vesztette életét, ám a kormány vitatja ezt az adatot. A kenyai elnök határozottan elítélte az erőszakos demonstrációkat, mondván, nem hajlandó elfogadni az anarchiaközeli állapotot az országban.

A kenyai tüntetések akkor kezdődtek, amikor a kormány beterjesztett egy adóemelésről szóló törvényjavaslatot.

A parlament felfüggesztette a törvénycsomag egyes részeit, a kormány válaszul megemelte a kőolajtermékekre kivetett adót, amitől megugrottak a szállítási költségek és az élelmiszerárak.

A CNN politikai elemzője szerint a kenyaiak úgy érzik, cserben hagyta őket a kormányuk, és nem tartotta be az ígéretét, miszerint az életkörülményeik javítására fog törekedni. A jelenlegi elnök 10 hónapja tette le hivatali esküjét. A megélhetési költségek ebben az időszakban tovább növekedtek, és az újabb adóemelések is csak rontottak a helyzeten.

A kenyai emberek nagymértékű csalódottságának hátterében az áll, hogy az ország elnöke beiktatása után ígéretet tett új munkahelyek létrehozására és arra, hogy az élelmiszer-termelésre fog koncentrálni, miután az ország a koronavírus-járvány okozta válság óta rendkívül magas inflációval, munkanélküliséggel és adósságterhekkel küzd.

Rovatok