Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt a lengyel kormányfő Brüsszel migrációs politikáján

2023. július 21., péntek 06:15

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Petr Fialával cseh vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, Katowicében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette,

Nem lehet az illegális bevándorlás ügyét úgy megoldani, hogy törvényessé tesszük a jelenséget.

A két miniszterelnök azt követően nyilatkozott a sajtó képviselőinek, hogy a sziléziai nagyvárosban több miniszter részvételével megtartották az immár rendszeresített kormányközi konzultációt.

Az európai uniós ügyekről beszélve Morawiecki szorgalmazta, hogy az uniós pénzeszközökből szánjanak többet az ukrán menekülteket befogadó országok számára.

Ne keletkezzen olyan aránytalanság, diszkrimináció, hogy egy be nem fogadott migránsért 22 ezer eurót érő bírságot kell fizetnünk, miközben egy ukrán menekült befogadásáért százszorosan alacsonyabb összeget kapunk

– fogalmazott a lengyel kormányfő.

Leszögezte, mivel az illegális bevándorlás ügyét nem lehet azzal megoldani, hogy legálissá teszik, Lengyelország és Csehország elsősorban a külső uniós határok védelmére, a migráció forrását jelentő országok fejlesztésének finanszírozására, az oda irányuló humanitárius segítségre helyezi a hangsúlyt.

Fontosnak nevezte az Európai Tanács 2018. júniusi értekezletén elfogadott zárókövetkeztetések végrehajtását is, hiszen a dokumentumban az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői figyelembe vették Csehország, Lengyelország és Magyarország migránselosztást elutasító javaslatait.

Morawiecki ismételten kiállt az egyhangúság elvének megőrzése mellett az uniós döntéshozatalban. Szerinte, ez védi a kisebb tagállamokat a nagyobb országok túlsúlyától, jelentős nézeteltérések esetében pedig a konszenzus kidolgozására ösztönöz.

Petr Fiala elmondta,

A migráció kérdésében a két ország álláspontja azonos abban az értelemben, hogy közösen szembesülni akarnak az Európába irányuló illegális bevándorlással.

Kifejtette, meggyőződése szerint a jelenlegi uniós menedékjogi rendszer elégtelen, a problémát ugyanis nem akkor kell megoldani, amikor a migránsok az Európai Unió területére lépnek.

Csehország álláspontja kissé eltér a megfelelő stratégiák témájában, a végső cél azonban azonos Lengyelországéval

– jelentette ki Fiala.

Úgy látta, az uniós tagországok belügyminisztereinek júniusi értekezletén született mechanizmus tervezete – amelyet Prága támogatott – az első lépést jelenti az illegális bevándorlás megelőzéséhez és korlátozásához.

Ezzel szemben arra figyelmeztetett a cseh kormányfő, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az Európai Parlament ennél nyíltabb és liberálisabb migrációs politikát javasol, amelyre a cseh kormány kétkedve tekint.

Rovatok