Index Vakbarát Hírportál

Egy iraki menekült gyalázta meg a Koránt Svédországban, diplomáciai botrány lett belőle

2023. július 21., péntek 12:21

Szaúd-Arábia és Irán bekérette az országában működő svéd diplomáciai képviseletek vezetőit tiltakozásul az ellen, hogy Stockholm engedélyezte a Korán meggyalázására irányuló cselekményeket.

A szaúdi külügyi tárca csütörtök esti közleménye szerint „tiltakozó jegyzéket adnak át a svéd ügyvivőnek, amiben felszólítják a stockholmi hatóságokat, hogy tegyenek meg minden azonnali és szükséges intézkedést e szégyenletes cselekmények megszüntetése érdekében”.

Rijád arra reagált, hogy csütörtökön a svéd hatóságok által engedélyezett újabb Korán-gyalázást hajtott végre a stockholmi iraki nagykövetség előtt egy Svédországban tartózkodó iraki menekült, aki többször megtaposta és széttépte a muzulmán szent könyv egy példányát, bár előzetes bejelentése ellenére nem égette el azt – írja az MTI.

Az elkövető június végén már elégette a Korán egy példányának néhány oldalát Stockholm legnagyobb mecsete előtt az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az íd al-adha (áldozati ünnep) kezdetén és a szaúd-arábiai éves zarándoklat végeztével, ami heves diplomáciai reakciókat váltott ki a muzulmán világban, különösen Rijádban.

Irak csütörtökön elrendelte a bagdadi svéd nagykövet kiutasítását, és visszahívta saját svédországi képviselőjét, reagálva az újabb stockholmi Korán-gyalázásra, amely miatt tüntetők megtámadták és felgyújtották a bagdadi svéd nagykövetséget.

Az iraki hatóságok azt is bejelentették, hogy felfüggesztik a svéd Ericsson távközlési óriásvállalat működési engedélyét. Az Iráni Iszlám Köztársaság csütörtök este bekérette Svédország teheráni nagykövetét, és felszólította Stockholmot, hogy ne tűrje tovább a Korán meggyalázását.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte, hogy levelet küldött az ENSZ főtitkárának, amiben elítéli a Korán meggyalázását, és arra kérte a főtitkárt, hogy „azonnal ítélje el ezt a cselekményt, és a lehető leghamarabb tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az ne ismétlődhessen meg”.

Az iráni hatóságok péntekre országszerte tüntetésekre hívtak fel az ima után, hogy az állami televízió szerint elítéljék a „szent Korán meggyalázását”.

Bejrútban Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni radikális síita mozgalom vezetője csütörtök este a svéd nagykövet kiutasítására és tüntetésekre szólított fel.

„Ez a szükséges minimum” – tette hozzá.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) „újabb provokatív cselekedetről” beszélt, főtitkára, Husszein Ibrahim Taha pedig arra szólította fel Stockholmot, hogy szüntesse meg gyülekezési engedélyek kiadását a szélsőséges csoportok és személyek számára.

Rovatok