Index Vakbarát Hírportál

Az állatkertben hímnek hitték, mégis kölyke született egy gorillának

2023. július 22., szombat 18:00

Az Ohio állambeli Columbus Állatkert és Akvárium gondozói meglepődtek, amikor a hímnek hitt gorillájuk egyszer csak saját kölykét tartotta a kezében. Mint elmondták, a gorilla még nem volt elég idős ahhoz, hogy egyszerűen megállapítsák A nemét, de úgy tűnik, szülni már tudott.

A Columbus Állatkert és Akvárium gorillacsaládja nemrégiben egy kisbabát köszönthetett, azonban a gorillakölyök váratlanul érte a gondozócsapatot. Mégis izgalmas és fontos lépés a kritikusan veszélyeztetett faj megőrzése szempontjából.

A baba anyját, a 8 éves Sullyt a meglepetésszerű szülés előtt hím gorillának hitték. 

1956 decemberében a Columbus állatkert volt a világ első állatkertje, ahol gorillabébi született. Sullyt, aki 2019 óta él a Columbus Állatkert és Akváriumban az édesanyjával és társaival, eredetileg hímnek hitték, amíg a gorillagondozók csütörtökön kora reggel rá nem bukkantak a váratlanul született gorillabébire.

Miért nem jöttek rá?

A fiatal gorillák nemét nehéz megállapítani. Körülbelül 8 éves korukig a hímek és a nőstények körülbelül egyforma méretűek, és nincsenek kiemelkedő nemi szerveik.

Ahogy a gorillák öregszenek, nemileg dimorfokká válnak, ami azt jelenti, hogy a hímek és a nőstények nagyon különbözően néznek ki. A hímeknél azonban csak 12 éves korukban vagy később alakul ki jellegzetes nagy méretük, ezüstös hátuk és nagy fejdudoruk – olvasható az állatkert oldalán

Az állatorvosok abban az állatkertben, ahol Sully született, a gondozásban nem vettek részt, mivel Sully egészségesen jött világra, akit az anyja jól gondozott. 

Az állatok biztonsága érdekében az állatkertek csak akkor alkalmaznak altatást – amivel kellő közelségbe kerülhettek volna az állathoz nemének megállapításához –, ha az orvosi okokból feltétlenül szükséges.

Rovatok