Index Vakbarát Hírportál

Oroszország olyat tett, amire Ukrajna sem számított

2023. július 22., szombat 08:27

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az Infostartnak az ukrán ellentámadás alakulásáról, a Krími hídon történt incidensről és a háború további szakaszáról beszélt.

„Azt gondolom, hogy az orosz védekezés nem várt módon erős. Az egy évvel ezelőtti harkivi offenzívával ellentétben az orosz erők most felkészültek erre, volt is rá idejük. Olyan védelmi vonalat építettek ki az Azovi-tenger partja felé, amilyenre nem volt példa a II. világháború óta ilyen mélységben, terjedelemben és erősségben” – mondta az InfoRádióban Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

A Krími híd elleni csapás

Gyarmati István beszélt a Krími hídnál történt incidensről is, amit szerinte csak túlzással lehet robbantásnak nevezni, inkább volt „propagandasiker”. Azt jelezték csupán, hogy a híd nem védhető teljes mértékben, de sem az okozott kár nem volt annyira jelentős, sem az eredmény. Valójában a gépjárműutat találták el, holott a hídnak katonai szempontból a vasútvonal az igazi jelentősége, amit nem ért találat – tette hozzá.

A szakértő szerint érthető módon már többen is spekuláltak arról, hogy az ukrán erők áttörhetnek, kijuthatnak az Azovi-tenger partjára, ahol elvágják a szárazföldi utánpótlási vonalakat Oroszország és a Krím között. Ez már a kezdettől téma volt, de „sokan nem tartottuk reálisnak” – mondta a szakértő.

Ukrán ellentámadás

Arra ugyanakkor van esély – tette hozzá –, hogy annyit nyomuljanak előre, hogy ezzel az ukrán tüzérséget hatótávolságán belülre hozzák. Leszögezte, hogy ez „biztosan nem lesz olyan gyors és határozott, mint ahogy gondolták és remélték”. A szakértő szerint még várni kell néhány hetet, ez ugyanis nem olyan offenzíva, mint a harkivi volt, ami a megindulása után néhány napon belül eredményt hozott. 

Gyarmati István úgy látja, mindennek nyomán módosulhat Kijev stratégiája, és módosulnia is kell, hiszen az orosz védelem nem várt szívósságról tesz tanúbizonyságot. 

Ezért van az, hogy most az ukránok kisebb támadásokat intéznek, nem pedig nagyobb frontálisakat, ugyanis utóbbiakat megpróbálták ennek az offenzívának az elején, de óriási veszteségeket szenvedtek. Az ukránok nem engedhetik meg maguknak, hogy ez többször előforduljon

– szögezte le a szakértő.

Az Index szombaton is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb történéseit, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

(Borítókép: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images)  

Rovatok