Index Vakbarát Hírportál

Leállították a Roxfort Expresszt, életveszélyes közlekedni vele

2023. július 22., szombat 09:33

A brit vasúttársaság közlése szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy újra útnak indíthassák a Harry Potter-filmekből ismert Hogwarts Expresst Skóciában.

A Roxfort Expresszt (angolul Hogwarts Express) a Harry Potter-rajongóknak nem kell bemutatni, mivel a varázslóvilágba elkalauzoló filmek egyik ikonikus alkotóeleme, amelyen a diákok minden tanév kezdetén utaznak a Roxfort varázslóiskolába. A vonat, amely a Jacobite nevet viseli, a valóságban is létezik, és naponta kétszer közlekedik a West Highland vonalon, Fort William és Mallaig között a Skót Felföldön. A forgatáshoz még a West Coast Railways biztosította a Warner Brosnak a vagonokat, és továbbra is ugyanazokat a szerelvényeket használják, mint ami a filmekben látható. 

Igen népszerű turistaútvonalnak számít, és ezrek látogatnak el oda minden évben, hogy szemtanúi legyenek, amint a jármű átkel a híres Glenfinnan viadukton. A legújabb hírek szerint ugyanakkor egy időre nélkülözniük kell a fanoknak ezt az élményt, mivel biztonsági problémák adódtak. A szerelvények már a múlt hétvége óta nem közlekednek, és ugyan annak üzemeltetője, a West Coast Railways azt remélte, a héten újraindulhatnak a járatok, mégsem így történt.

A BBC közlése szerint ennek az az oka, hogy a brit vasúttársaság (ORR) a jelentésében aggályokat vetett fel a vonat állapotával kapcsolatban, így minden járatot felfüggesztettek, amíg a West Coast Railways vizsgálata zajlik. Ahogy az ORR kiemelte, a másodlagos ajtózárak nem megfelelően működnek a vonaton, súlyos személyi sérülésnek kitéve az utasokat.

A jelentésükben emellett megjegyezték, a személyzet sem járt el megfelelően, mivel nem figyelmeztették az utasokat arra, hogy ne babrálják a zárakat, és akkor sem szóltak rájuk, amikor a vonat ajtajára támaszkodtak, vagy a nyitott ablakokon lógtak ki menet közben. A biztonsági ellenőrök szerint ugyanis az ajtózárak miatt az utasok kieshetnek a kocsikból, vagy elüthetik őket, amikor kihajolnak az ablakon. 

Jelenleg felfüggesztették az utazást a Jacobite-on, amíg a West Coast Railways felülvizsgálja az ORR által felvetett aggályokat, és kielégítő, gyors megoldást találnak a problémákra

– közölte a West Coast Railways.

Rovatok