Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy nyugdíjas kanadai rendőr ellen, mert állítólag Kínának kémkedett

2023. július 22., szombat 09:46

A kanadai rendőrség szerint letartóztatták William Majchert, azt a 60 éves nyugalmazott rendőrtisztet, aki ellen az ország nemzetbiztonsági törvényei értelmében vádat is emeltek.

A Kanadai királyi lovasrendőrség nyilatkozata szerint a férfi állítólag arra használta fel kiterjedt kanadai kapcsolatait, hogy a Kínai Népköztársaság számára gyűjtsön hírszerzési információkat

– írja a Guardian.

Majchernek a vádak szerint szerepe volt abban, hogy - kínai kérésre - azonosítson és meg is félemlítsen valakit.

Majcher az EMIDR, egy hongkongi székhelyű kiberbiztonsági vállalat vezetője.

A férfi korábban majdnem két évtizeden át pénzmosási szakértőként dolgozott, állítólag sikeresen beépült egy nagy kolumbiai kokainkartellbe, amikor az hatalmának csúcsán volt. Továbbá  leleplezte azt az orosz maffia alapította karibi székhelyű bankot, amely kiszolgálta a bűnszervezet alvilági tevékenységét.

A 2007-ben nyugdíjazott férfi pénteken állt bíróság elé Quebec-ben, ahol összeesküvés és egy külföldi állam javára történő információszerzés miatt emeltek ellene vádat.

Mindenki összeesküvő?

Komoly politikai zűrzavart okozott az a hír, miszerint Kína egy mindent átszövő választási hálózatot alakított ki Kanadában, és így megpróbált beavatkozni az ország ügyeibe. Az ellenzéki képviselők hónapok óta követelték Justin Trudeau kanadai miniszterelnöktől, hogy indítson vizsgálatot az ügyben, mert állítólag Peking két választást is befolyásolni akart úgy, hogy az eredmények az ő javát szolgálják.

A vizsgálat végrehajtásával megbízott miniszter először nem tartotta fontosnak, hogy megindítsa az eljárást, majd váratlanul - elfogultság vádja miatt - lemondott tisztségéről.

Rovatok