Index Vakbarát Hírportál

Luxushajón, magángépen és golfpályákon töltötték ki bosszújukat a környezetvédők

2023. július 22., szombat 06:57

Spanyol aktivisták a gazdagok elleni harc jegyében lefújtak egy szuperjachtot az ibizai kikötőben, azt megelőzően pedig a helyi repülőtéren egy magángépet színeztek át festékszóróval. A golfpályák lyukait azért tömték be, hogy a pazarló vízfogyasztás ellen tiltakozzanak.

„Te fogyasztasz, mások szenvednek” feliratú molinóval a kezükben tiltakoztak a Futuro Vegetal környezetvédelmi csoport aktivistái azok után, hogy vörös és fekete festékkel fújták le az ibizai kikötőben horgonyzó Kaos hátulját – jelentette a CNN.

A jachton szolgálatot teljesítő tengerész slaggal próbálta elüldözni a három fiatalt, vagy legalább utólag leáztatni a festéket, de mindkét kísérlete kudarcot vallott.

„A világ népességének legtehetősebb egy százaléka jobban szennyezi a környezetet, mint a legszegényebb ötven százalék” – üzenték a klímaaktivisták, akik szerint a gazdagok „fájdalommal, nyomorúsággal és pusztulással teli jövőre ítélnek minket”.

A hajózási portálok szerint a Kaos Nancy Walton Laurie tulajdona. A dúsgazdag dollármilliárdos az amerikai Walmart kereskedelmi lánc egyik örököse.

** Cómete a los mega-ricos

Aquí está el vídeo esperado de la acción esta mañana al yate de la heredera de #walmart . pic.twitter.com/KufSltaMHn

— FuturoVegetal* (@FuturoVegetal) July 16, 2023

A 16 kabinos, 110 méter hosszú, Kaos névre hallgató „szuperjacht” 300 millió dollárba került, tulajdonosa azonban a mellényzsebéből fizette ki a vételárat. Nancy Walton Laurie a Walmart-alapító és társtulajdonos James Walton legfiatalabb lánya, akinek örökösként nagyjából 5 százalékos részesedése van a Walmart-láncban, vagyonát pedig 7,77 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg.

„Magánrepülők és jachtok, vége a bulinak”

A három közül két tüntetőt a helyszínen őrizetbe vett a spanyol polgárőrség, de a Futuro Vegetal szerint nem maradnak sokáig a rácsok mögött.

A jachtpingálást a múlt héten egy szintén ibizai, de reptéri akció előzte meg, amikor ugyanez a csoport egy magánrepülőgépet fújt le festékszóróval.

*ACTUAMOS*

Bloqueamos el aeropuerto de #ibiza *

Esta madrugada, tres compañeras han entrado a la pista del aeropuerto ibicenco, han lanzado pintura utilizando #extintores sobre un jet privado y se han pegado al mismo, obligando a clausurar la pista durante varias horas. pic.twitter.com/6Y7b61oSLU

— FuturoVegetal* (@FuturoVegetal) July 14, 2023

A „rongálás” miatt a kifutópályát több órára le kellett zárni – jelentették a környezetvédők.

Magánrepülők és jachtok, vége a bulinak

– ezzel a mottóval hirdették meg kampányukat az Extinction Rebellion ibizai hívei, akik a magánrepülőgépek betiltását és a luxusfogyasztásból származó károsanyag-kibocsátás megszüntetését követelik.

„A gazdagok és az alapvető erőforrásokat pazarló szabadidős tevékenységeik olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak” – tette világossá az Extinction Rebellion, rövidítve az XR nevű klímavédelmi csoport.

A hónap elején az XR aktivistái Spanyolország-szerte tíz golfpálya lyukait tömték be, tiltakozásul az aránytalanul magas vízpazarlás ellen abban az időszakban, amikor az ország az egyik legsúlyosabb aszály következményeitől szenved.

Rovatok