Index Vakbarát Hírportál

A norvég tömeggyilkos kiáltványa felkerült a legnagyobb könyvterjesztő online eladási listájára

2023. július 23., vasárnap 14:31

A szélsőjobboldali terrorista Anders Breivik − aki 77 embert ölt meg Norvégia legsúlyosabb békebeli atrocitásában − hírhedt kiáltványa a legnagyobb brit könyváruházlánc, a Waterstones eladási listájára került.

A nyomozók múlt szerdán találták meg Breivik kiáltványát a honlapon, mielőtt a könyvkereskedő értesítése után eltávolították − írta meg a The Guardian

Breivik nyolc embert ölt meg autóbombával Oslóban, mielőtt az Utøya szigetén lévő ifjúsági táborba ment volna, ahol 2011 júliusában 69 embert, főként tinédzsereket ölt meg egy fegyveres támadásban.

A szélsőjobboldali szélsőséges órákkal a támadások elkövetése előtt hozta nyilvánosságra 1500 oldalas muszlimellenes kiáltványát.

A dokumentum bemutatja Breivik kísérleteit arra, hogy mentálisan felkészüljön, és megszerezze a bombatámadásokhoz és a fegyveres merényletekhez szükséges fegyvereket és robbanóanyagokat. Egyes részei az Unabomber néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos írásaiból származnak.

A Tech Against Terrorism, az ENSZ által támogatott, online terrorizmusellenes szervezet nyomozói találták meg a kiáltványt, amelyet annak a Waterstonesnak a weboldalán kínáltak eladásra, ami a Foyles és a Hatchards tulajdonosa is. A „2083 − Az európai függetlenségi nyilatkozat” című kiáltványt három részben, 30 és 48 font közötti áron hirdették.

A kiáltvány bejegyzésében a 43 éves norvég szélsőséges önéletrajza is szerepelt. Az áruházlánc szerint azonban a kiáltványt nem lehetett megvásárolni.

Ezeket a címeket soha nem tartottuk raktáron könyvesboltjainkban, és nem lehetett megrendelni sem a weboldalunkon, sem az üzleteinkben. Ezek a címek soha nem voltak a kínálatunk részei

− mondta a cég szóvivője.

Szakértők szerint az ilyen anyagok sérthetik az Egyesült Királyság terrorizmusellenes jogszabályait. 2021-ben a fife-i Glenrothesból származó Sam Imrie-t terrorizmusra való buzdításért, valamint terrorcselekményt előkészítő személy számára hasznos információk gyűjtéséért ítélték el, miután otthonában megtalálták Breivik kiáltványát.

Észtországban adták ki a könyvet

A Tech Against Terrorism nevű szervezet azonosította, hogy a kiáltvány Waterstones által listázott változata ellenőrzött nemzetközi szabványos könyvszámot (ISBN) tartalmazott, és egy Észtországban 2019 szeptemberében bejegyzett cég adta ki.

A Waterstones azonban közölte, hogy nem áll „kereskedelmi kapcsolatban” a kiadóval, ami kizárja azt, hogy a kiáltványt az üzletláncon keresztül rendeljék meg.

A Waterstones hozzátette, hogy a könyvlistájához a címadatokat egy automatizált adatszolgáltatáson keresztül kapta a Nielsen Book Datától, a brit könyvkereskedelem fő raktárcégétől. A kiskereskedő azt mondta, hogy extra alapossággal vizsgálta át a listát, és kizárta az elfogadhatatlan címeket.

Mivel a katalógus mérete több tízmilliós nagyságrendű, elkerülhetetlen, hogy néhány cím átcsússzon mind a Nielsen ellenőrzésén, mind a mi ellenőrzésünkön. Amint észrevesszük, azonnal eltávolítjuk őket

– mondta a szóvivő.

Adam Hadley, a Tech Against Terrorism ügyvezető igazgatója szerint az eset aggodalmakat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a brit törvények elegendőek-e az ilyen esetek kiszűrésére.

Rovatok