Index Vakbarát Hírportál

A szomszédban is veszélyben a tanévkezdés

2023. július 23., vasárnap 09:15

Az osztrák pedagógusok szakszervezetének vezetője kijelentette, nem lehetnek biztosak abban, hogy minden tanórát meg tudnak tartani az új tanévben. Martin Polaschek néppárti oktatási miniszter úgy látja, nincs fennakadás, de ez Paul Kimberger szerint csak „eltúlzott illúzió”.

Paul Kimberger, az osztrák pedagógusok szakszervezeti vezetője kiemelte, nagy erőfeszítések mellett már tavaly is nehezen tudták fenntartani az osztályokat. Hozzátette, hogy több ideiglenes intézkedésre is szükség volt, és a legtöbb régiónként eltért – írja a Magyar Nemzet.

Nyugaton is tombol a tanárhiány

A munkaerőhiány valódi mértéke akkor mutatkozik meg Kimberger szerint, ha kiderül, mennyi is a pályakezdő tanárok és a tanárjelöltek száma. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy az oktatási minisztérium megfelelő intézkedéseket hozzon, és hatékonyan reagáljon a kialakult helyzetre. 

A fennálló létszámhiányon a szakszervezet segítő személyzet felvételével reagálna, valamint legutóbbi vezetőségi ülésükön azt a döntést hozták, hogy a minisztérium állítsa le a gyakorlatnak nem megfelelő reformokat, valamint sztrájkkal is fenyegetőztek. 

Ismét ülésezni terveznek iskolakezdéskor, egész Ausztria területéről várják a szakszervezeti tagokat.

A szakszervezet arra a következtetésre is jutott, hogy a tanárhiány várható tetőzése még nem a közeljövőben valószínű – 2027-re saccolták a maximalizálódást.

Nem csak a fizetés problémás

Kimberger hozzátette, ha megemelnék a tanári fizetést, hogy az ismét versenyképessé váljon, azzal sokkal vonzóbbá tennék a pedagógiai pályát a fiatalok számára.

Kiemelte, ha az iskolai kisegítő munkások – iskolapszichológus, szociális munkás stb. – béréről van szó, az állam nem hajlandó megfelelően fizetni, mert fölösleges költekezésnek találja. 

Nemcsak én és a tanári szakszervezet, hanem mindenekelőtt a tanárok, a diákok és szüleik is szeretnék, ha jövő ősszel jól indulna az iskola, de Polaschek miniszter inkompetenciája miatt ez sajnos kétséges. Teljes kudarcot vallott, és most kap egy újabb elégtelent

– mondta Herman Brückl, az Osztrák Szabadságpárt nevű ellenzéki párt képviselője.

Kifejezte egyet nem értését Martin Polaschek néppárti oktatási miniszter módszereivel kapcsolatban, hogy nem tartja hatékonynak az ideiglenes intézkedéseket, melyeket az ellenzéki képviselő szerint gyakorta véghez sem visznek. 

Kiemelte, szükségesnek találja a pedagógusképzés lerövidítését és leegyszerűsítését, ettől ugyanis az vonzóbbá válhat. Szükségesnek tartja továbbá a bérezési és a munkaidőbeli reformok végrehajtását is.

Magyarországon sem rózsás a helyzet

Ahogy azt már korábban megírtuk, itthon július elején közel 2500-ra nőtt a betöltetlen tanári pozíciók száma. 

Az újonnan bevezetett státusztörvény rengeteg tanárt üldözött el a pedagógusi pályájáról, és a számuk nem mutat csökkenést máig sem. 

Azok a pedagógusok, akik augusztus 1-ig beadják a felmondásukat, már nem kezdik el az új tanévet, viszont vannak olyanok is, akik megvárják a szeptember 15-i szerződésmódosításokat, és majd csak azt követően hagynák el a pályát.

Rovatok