Index Vakbarát Hírportál

Rákbetegek tüntetnek a szíriai–török határon

2023. július 23., vasárnap 21:49

Rákbetegek tucatjai tüntetnek Szíria kormányellenes felkelők által ellenőrzött területén egy szíriai–török határátkelőnél, azt követelve a szomszédos Törökországtól, hogy újra tegye hozzáférhetővé számukra az orvosi kezelést.

A daganatos betegséggel küzdő emberek szombaton sátrakat és betegágyakat állítottak fel Báb al-Hava határátkelőnél, amely a humanitárius segélyek fő áteresztőkapuja a felkelők ellenőrizte Északnyugat-Szíria felé. Azt mondták, hogy meghatározatlan ideig folytatják az ülősztrájkot.

Leukémiám van, és ha nem kapok kezelést, romlani fog az állapotom. Nyomorúságos helyzetben vagyok

– mondta az egyik tüntető, Husszein Abdel-Karim. Hasszán al-Alavi, egy agydaganatban szenvedő hároméves fiú apja szerint gyermeke meg fog halni, ha Törökország nem nyitja meg határát, hogy átmehessenek kezelésre.

A rákbetegek szerint Törökország nem engedi be őket kezelésre a nagy földrengés óta, amely februárban sújtotta a szíriai–török határvidéket. Zuheir Karat, az északnyugati Idlib tartomány egészségügyi vezetője szerint a tartományban a rákbetegek 20 százaléka gyermek.

Idlibben van egy nonprofit rákközpont, amely a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) támogatásával működik, de az csak kisszámú pácienst tud kemoterápiában részesíteni.

A földrengés után Törökország beengedte azt a 259 rákbeteget, aki már előzőleg is kapott kezelést, de azóta van 600 új páciens, akinek ugyancsak sürgős kezelésre lenne szüksége – közölte Basir Iszmail, a Báb al-Hava határátkelő egészségügyi programjának vezetője.

Rovatok