Index Vakbarát Hírportál

Új fenyegetéssel nézhetnek szembe az autósok

2023. július 23., vasárnap 07:34

A kaliforniai Santa Monicában vezették be a mesterségesintelligencia alapú-rendszert, amely megbünteti az autósokat, akik jogosulatlanul közlekednek a buszsávban. A rendszert a Big Blue Bus közlekedési társaság vezette be, hogy csökkenthesse a hatalmas késéseit, amit leginkább a szabálytalan autósok okoztak.

Két, a szélvédőre felszerelt kamerával ruházták fel a Big Blue Bus járműveit, amelyek felvételt készítenek a buszsáv történéseiről – írja a jalopnik.com.

A felvételek alapján összegyűjtött információt a rendszer továbbítja a buszban található fekete dobozba, ahol a mesterséges intelligencia döntést hoz arról, szabályos vagy szabálytalan volt-e a közlekedés. Ha szabálytalanságot észlel, megjelöli a szabályszegő járművet, és jelentést készít róla. Továbbá ezzel egy időben a büntetőcédulát is kiállítja.

A  buszok rögzítik az összes szükséges adatot, köztük a szabálytalankodó járművek rendszámát is, amit továbbítanak az illetékes parkolótársaságnak.

A rendszer a 45 napos próbaüzeme alatt több mint 500 bírságot szabott ki, egyenként 300 dollár, azaz körülbelül 100 ezer forint értékben.

Rovatok