Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk ismét újraszabná a Twittert, volt dolgozói perelnek

2023. július 23., vasárnap 12:56

Mióta októberben megvette a céget, már egyszer változtatott az oldalon, miközben a cég munkatársainak közel felét kirúgta. Utóbbiak a végkielégítésükért perelnek.

A Twitter tulajdonosa, Elon Musk azt írta az általa tulajdonolt közösségi oldalon, hogy változtatni kíván annak a kinézetén és logóján, mondván, „hamarosan búcsút veszünk a Twitter márkától és fokozatosan az összes madártól” – vette észre az ír közmédia, az RTÉ.

Helyi idő szerint késő este írt posztjai között azt is megígérte, hogy ha még ma este talál egy elég jó X logót a neki elküldött képek közül, akkor már holnaptól azt használnák. Később még egy villogó X-ről is közzétett egy három másodperces videót, míg előtte egy olyan szavazást tett közzé, hogy az alapértelmezett fehér helyett legyen-e fekete a közösségi oldal hírfolyamának a színe.

Hogy a Twitter logóját valóban lecseréli-e Musk egy X-re, jelenleg nem tudni, ugyanakkor mióta októberben megvásárolta a közösségi oldalt, a cég üzleti nevét átnevezte X Corpra,

és elméletileg eltökélt célja, hogy a kínai WeChathez hasonló „szuperalkalmazást” hozzon létre.

Mint azt az RTÉ megjegyzi, a cég nem reagált a tulajdonosa által tett megjegyzésekre, sőt a Twitter oldalán az szerepel, hogy a kék madarat ábrázoló logó a „legfelismerhetőbb eszköze” a közösségi oldalnak, ezért nagyon óvják is azt.

Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy Musk csak úgy belenyúlna az oldal kinézetébe finoman is fogalmazva zűrzavaros cégvezetése alatt – áprilisban egyszer ideiglenesen lecserélte a logót a Dogecoin nevű kriptovaluta Shiba Inu kutyájára, ami akkor meg is növelte a kriptovaluta és a mém értékét.

Az időközben a cég vezetéséről lemondó Musknak és a cégvezetőknek azonban így is meggyűlik a baja az oldallal. A Facebook egyik alapítója, Mark Zuckerberg ugyanis nemrég indította el a „Twitter-gyilkosnak” szánt alkalmazását, az Európai Unióban jelenleg nem elérhető Threadset, ami gyengítheti Musk közösségi oldalát.

Ráadásul a Twitter piaci értéke is csökken, és továbbra is veszteséges a reklámbevételek folyamatos csökkenése miatt.

Emellett szintén Twitterrel kapcsolatos hír, hogy a Musk októberi átvétele után kezdett leépítések miatt a cég összesen 500 millió dolláros végkielégítéssel tartozik a kirúgott munkavállalóknak, emiatt a cég korábbi dolgozói kedden közös keresetet nyújtottak be egykori munkahelyük ellen.

(Borítókép: Chesnot / Getty Images)

Rovatok