Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év börtönt kapott Alekszej Navalnij kampányfőnöke

2023. július 24., hétfő 16:40

Szélsőséges közösségben való részvételért kilencéves börtönbüntetést kapott Vagyim Osztanyin, aki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kampányát vezette a szibériai Barnaulban – közölte Navalnij csapata a Telegramon.

Osztanyin a vád szerint ezenkívül olyan nonprofit csoportnak is tagja volt, amelynek „tevékenységei közé tartozott az állampolgárok elleni erőszak”.

Osztanyint 2021 decemberében tartóztatták le. Egy ideig Moszkvában tartották fogva, majd tárgyalása idejére átszállították Barnaulba.

A férfi elmondta, hogy áthelyezése után egy körülbelül 6 négyzetméteres, alagsori magánzárkát kapott, amelynek ablakát törmelék borította, és patkányok, hangyák, pókok lakták. Egy héttel később a cellát bokáig érő víz árasztotta el.

Navalnij csapata azt írta:

a nyomozók nyomást gyakoroltak Osztanyinra, hogy ismerje el bűnösségét, de nem tört meg.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója jelenleg 11 és fél éves börtönbüntetését tölti csalás és egyéb vádak miatt. Múlt héten az orosz ügyészség további 20 évet kért rá egy újabb eljárásban.

A múlt hónapban szélsőségesség miatt 7 és fél év börtönbüntetésre ítélték Navalnij baskíriai csapatának volt vezetőjét, Lilija Csanisevát – írja az MTI.

Rovatok