Index Vakbarát Hírportál

Több kontinensre kiterjedő embercsempész-hálózatot számolt fel az Europol

2023. július 24., hétfő 14:38

Hétfőn jelentette be az Europol, hogy öt ország bűnüldöző hatóságai több kontinensre kiterjedő embercsempész-hálózatot számoltak fel, amely több mint ötezer illegális bevándorlót csempészett Kubából Szerbián keresztül az Európai Unióba.

Az Europol és az Interpol által koordinált nyomozás keretében 62 embert tartóztattak le. A hálózat tagjai 9 ezer euró ellenében megszervezték a kubai illegális bevándorlók utazását, hamis okmányokat biztosítottak nekik, majd a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket Szerbiába utaztatták, kihasználva a vízummentességet.

Az illegális bevándorlókat ezután Görögországba majd Spanyolországba csempészték.

A hatóságok szerint a bűnszövetkezet mintegy 5 ezer kubai állampolgárt csempészett be sikeresen az EU-ba, és ezzel mintegy 45 millió eurót zsebelhetett be.

Az Europol sajtóközleménye szerint, a bűnözőknek több éven keresztül sikerült fenntartaniuk az üzletet, mert komplex, a változó körülményekhez alkalmazkodó bűnszervezetet alakítottak ki Görögországban, Spanyolságban és Szerbiában.

A rendőrségi művelet során a hatóságok nagy mennyiségű készpénzt, 18 ingatlant és 33 gépjárművet foglatlak le, valamint 144 bankszámlát zároltak.

Rovatok