Index Vakbarát Hírportál

Giorgia Meloni keményebb fellépést vár az embercsempészek ellen

2023. július 24., hétfő 09:46

Ugyanakkor a legális migrációval szemben már megengedőbb az Európai Néppártba igyekvő olasz kormányfő.

Az illegális migráció és az embercsempészek elleni keményebb fellépésre szólította fel az országokat Giorgia Meloni olasz kormányfő egy Rómában tartott konferencián, ami a kormányfő kérésére jött létre, és földközi-tengeri országok közötti szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatok kialakítását célozta.

Meloni arról beszélt, az illegális migráció minden földközi-tengeri országot negatívan érint, ezért erősebb közös fellépést várna az ügyben – tudósít róla a Reuters.

Ugyanakkor korábbi retorikán enyhítve a legális migrációt már jó, sőt szükséges dolognak nevezte,

miközben a tavalyi parlamenti választási kampány során jóval erőteljesebb fellépést ígért a legális és az illegális migráció ellen is az olasz jobboldalt Silvio Berlusconi halála után lényegében leuraló kormányfő.

A tömeges illegális migráció mindenkinek árt. Abból senki sem profitál a bűnözői csoportokat kivéve, akik a legsebezhetőbbek rovására gazdagodnak meg

– véli Meloni, aki a konferencia kapcsán még azt is hozzátette, annak célja, hogy az európai országok és az afrikai államok között jobb kapcsolatokat ápoljanak. E kapcsán úgy fogalmazott, a cél Afrika fejlődésének a támogatása, méghozzá nem kizsákmányoló, hanem hosszú távú partnerségen és kölcsönös tiszteleten alapuló módon.

Meloni ezen célja már csak azért is fontos lehet számára, mert a koronavírus-járvány végével ismét megnőtt a Földközi-tengeren lélekvesztőkön a jobb élet reményében Európába igyekvő migránsok száma. Míg tavaly 7 hónap alatt 34 ezren próbáltak így eljutni Olaszországba, addigra ez a szám idén már 83 ezer. Nem véletlen, hogy az uniós csúcsokon is azt szeretné elérni, hogy az illegális bevándorlókat osszák el az uniós tagállamok között.

Ugyanakkor a jobboldali kormányfő kiemelte azt is, hogy a legális migráció nemcsak az Európai Unió, hanem Olaszország számára is fontos, és megemlítette, hogy

Olaszország a jövőben több új munkavízumot fog kiállítani EU-n kívül származó állampolgárok számára, mint korábban.

Mint arra az amerikai hírügynökség emlékeztet, ebben a hónapban Meloni kormánya vállalta, hogy 2023 és 2025 között 452 ezer új munkavízumot állít majd ki unión kívüli állampolgárok számára, azaz összesen évente 165 ezret. A koronavírus-járványt megelőző évben Olaszország mindössze 34 ezer unión kívüli állampolgárnak adott ily módon belépést a mediterrán országba.

Rovatok