Index Vakbarát Hírportál

Hackertámadás érte a minisztériumokat Norvégiában

2023. július 24., hétfő 11:23

Az oslói önkormányzati és területfejlesztési tárca hétfőn közölte, hackertámadás érte a norvég kormány tizenkét minisztériumát. Az incidens ügyében a rendőrség már vizsgálatot indított.

„Eddig ismeretlen sebezhetőségre derült fény az egyik beszállítónk által készített szoftverben” – tudatta Erik Hope, a norvég kormány informatikai biztonságért felelős ügynökségének vezetője.

A támadás forrása még nem ismert.

A sebezhetőséget egy egyelőre ismeretlen támadó kihasználta – magyarázta Hope, kiemelve, hogy a támadást július 12-én észlelték a szolgáltatónál tapasztalt szokatlan adatforgalom alapján, és a sérülékenységet azóta kijavították.

Az ügynökség vezetője közölte, a miniszterelnöki hivatal, a védelmi, valamint a belügyi és a külügyi tárca saját, különálló informatikai platformmal rendelkezik, ezért ezeket a tárcákat nem érinti a kibertámadás, de 12 minisztérium munkatársai jelenleg sem tudnak hozzáférni e-mail-fiókjukhoz mobil eszközeiken.

A kormány munkája zavartalan

– nyomatékosította Sigbjorn Gjelsvik területfejlesztési miniszter.

2020-ban és 2021-ben a norvég parlament informatikai rendszerét érte kibertámadás, amelyekért akkor a norvég hatóságok az orosz titkosszolgálatokhoz köthető Fancy Bear nevű hackercsoportot tették felelőssé. Moszkva ezt akkor alaptalan és elfogadhatatlan vádaskodásnak nevezte.

Rovatok