Index Vakbarát Hírportál

Koránt égettek Dániában, az egyiptomi és török nagykövetség előtt

2023. július 25., kedd 21:50

Tüntetők kisszámú csoportja Koránt égetett Dániában a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt kedden.

A keddi megmozdulásokat a Dán Hazafiak nevű csoport szervezte, amely a muszlimok szent könyvének egyik példányát hétfőn és a múlt héten a koppenhágai iraki nagykövetség előtt égette el. Az utóbbi egy hónapban két hasonló incidens volt Svédországban.

A török külügyminisztérium kedden határozottan elítélte a Korán elleni „támadásokat”, hozzátéve, hogy a dán hatóságok azzal, hogy hagyják ezt megtörténni, nem látják a lehetséges következmények súlyosságát. Törökország már hétfőn felszólította a dán vezetést, hogy megfelelő intézkedésekkel vegye elejét az iszlám ellen irányuló „gyűlölet-bűncselekménynek”.

Bahrein a nap folyamán bekérette a svéd ügyvivőt, és tiltakozását fejezte ki a stockholmi Korán-égetésekkel kapcsolatban.

Az egyiptomi külügyminisztérium is bekérette az országban működő svéd diplomáciai képviselet ügyvivőjét kedden az iszlám vallás szent könyvének meggyalázása miatt.

Dánia ugyan „provokatív és szégyenletes cselekményekként” elítélte a Korán-égetéseket, de arra hivatkozott, hogy „a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát is tiszteletben kell tartani”. Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter kedden kijelentette, hogy konstruktív beszélgetést folytatott a kérdésben iraki hivatali partnerével.

Megismételtem, hogy Dánia elítéli ezeket a kisszámú ember által elkövetett szégyenletes cselekményeket. Hangsúlyoztam, hogy minden tüntetésnek békésnek kell maradnia

– írta a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon.

Rovatok