Index Vakbarát Hírportál

Újabb fontos, az energiakibocsátásra vonatkozó uniós jogszabályt fogadtak el

2023. július 25., kedd 15:52

A tagállamok együttes erővel érnék el, hogy 2030-ra a végső energiafogyasztás 2020-hoz képest legalább 11,7 százalékkal csökkenjen.

A számítások az egy főre jutó GDP-n, a tagállamoknak a megújuló energiaforrások terén látható fejlődésén, valamint az adott ország energiamegtakarítási képességein alapulnak. Az unió szerint az energiafogyasztásra vonatkozó éves energia-megtakarítási cél 2024 és 2030 között fokozatosan emelkedni fog.

Az uniós vezetők nyilatkozatai szerint a tagállamok garantálják, hogy ebben az időszakban átlagosan évente a végsőenergia-fogyasztás 1,5 százalékos megtakarítást mutasson úgy, hogy az fokozatosan érje el majd a 2 százalékot.

A mostani rendelet értelmében a tagállamoknak évente 1,9 százalékkal kell csökkenteniük az energiafogyasztásukat, ebbe azonban nem fog beleszámítani a tömegközlekedéshez és a fegyveres erőkhöz köthető fogyasztás. 

Az intézkedéscsomag célja, hogy az EU éghajlat- és energiapolitikára vonatkozó intézkedéseit összhangba hozza a 2019-ben kihirdetett Európai Zöld Megállapodással. Ennek az egyezménynek az értelmében az EU-nak 2050-re el kell érnie a teljes klímasemlegességet, továbbá, 2030-ra az 1990-es évekhez képest legalább 55 százalékkal kell csökkennie a nettó üvegházhatású gázkibocsátásnak.

Rovatok